Vinnande vetebullar

Vinnande vetebullar

Publicerat:

Tillagningstid:

Baka bullar med Jespers Långströms olika vetedegsrecept - med eller utan ägg - och variera med saftiga fyllningar.

Så lagar du

Vetedeg till bullar

Det finns mängder av vetedegsrecept som man kan göra bullar av, här kommer två stycken. Det ena är det ägg i och det blir ganska hög och fin men kan tendera att bli aningen torr. Det andra är det inga ägg i och kan bli ganska så låg och platt men är ljuvligt saftig. Fyllningarna görs med fördel en dag i förväg så att kanelen får ge ifrån sig mycket smak.

Deg 1 (med ägg)
500 gr mjölk
50 gr jäst
1200 gr vetemjöl
2 st ägg
200 gr osaltat smör
200 gr strösocker/vit sirap
2 tsk grovmalen kardemumma
13 g salt

Värm mjölken till ca 30 grader C. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet jäsa i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg. Tillsätt resterande mjöl, ägg och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma. Knåda i maskin ca 12-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

Kavla ut degen och bre på önskad mängd kanelfyllning. Forma dina bullar på önskat sätt (snäcka eller knut) och lägg dem på plåt med bak papper eller silikonduk. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jäs skåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.

Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen kommit upp i temperatur så gräddas bullarna tills de får en bra färg, ca 7-10 minuter

 

Deg 2 (utan ägg)
500 gr mjölk
50 gr jäst
1000 gr vetemjöl
200 gr osaltat smör
200 gr strösocker /Vit sirap
2 tsk grovmalen kardemumma
13 gr salt

Värm mjölken till ca 30 grader C. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet jäsa i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg. Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma. Knåda i maskin ca 12-15 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter.

Kavla ut degen och bre på önskad mängd kanelfyllning. Forma dina bullar på önskat sätt (snäcka eller knut) och lägg dem på plåt med bak papper eller silikonduk. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jäs skåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen.

Sätt ugnen på 200 grader. När ugnen kommit upp i temperatur så gräddas bullarna tills de får en bra färg, ca 7-10 minuter.

 

Kanelfyllning

Man bör helst göra dessa fyllningar dagen innan baket så att kanelen tar riktigt med smak. Mängden som anges i dessa recept kan justeras efter önskan om att ha mer eller mindre fyllning i bullarna, räkna bara upp eller ner siffrorna i receptet så att ni får önskad mängd fyllning.
 

Kanelfyllning med mandelmassa
300 gr rumstempererat smör
100 gr mandelmassa
90 gr strösocker
4 msk(eller mer) malen kanel

Blanda in smöret i mandelmassan, lite i taget annars blir det klumpar. Blanda sedan i socker och kanel.

 

Kanelfyllning utan mandelmassa
250 gr rumstempererat smör
250 gr strösocker
25 gr vetemjöl
4 msk (eller mer) malen kanel

Blanda allt och låt gärna stå över natten.

 

Smörfyllning
300 gr rumstempererat smör
100 gr strösocker
10  gr vetemjöl
20  gr vaniljsocker

Blanda ingredienserna ordentligt tills det blir en slät och jämn massa.

 

Muscovadofyllning
300 gr rumstempererat smör
200 gr mörkt muscovadosocker eller annat råsocker.
30   gr mörk sirap
10   gr vetemjöl

Blanda ingredienserna ordentligt tills det blir en slät och jämn massa.

Dela det här receptet med dina vänner!