Vispgröt - Vispipuuro
Publicerat:
2016-02-23Finsk vispgröt är en klassiker i de finska skolmatsalarna och hemmen. Vispgröten är en "bärgröt" och ett utmärkt mellanmål - god med alla slags bär och den kan ätas varm eller kall.
Ingredienser
- 1litervatten
- 4dllingon (eller önskat bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar)
- 1½dlmannagryn
- 1dlsocker
Så lagar du
1. Koka upp en liter vatten.
2. Häll i de djupfrysta bären och låt koka ca 5 min.
3. Sila av bären och ta till vara bärsaften.
4. Koka upp saften på ett kastrull och vispa i 1½ dl mannagryn. Viktigt att vispa – om man bara rör i grynen blir gröten klimpig!
5. Koka till en gröt! Tar ca 5 min.
6. När gröten är klar, ta kastrullen från värmen och blanda i sockret.
7. Vispa gröten i ca 5 minuter. Servera varm, ljummen eller kall.
Tips: du väljer självklart dina favoritbär eller plockar efter säsong