Vispgröt - Vispipuuro

gröt i skål

Publicerat:

Finsk vispgröt är en klassiker i de finska skolmatsalarna och hemmen. Vispgröten är en "bärgröt" och ett utmärkt mellanmål - god med alla slags bär och den kan ätas varm eller kall.

Ingredienser

  • 1liter
    vatten
  • 4dl
    lingon (eller önskat bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar)
  • dl
    mannagryn
  • 1dl
    socker

Så lagar du

1. Koka upp en liter vatten.

2. Häll i de djupfrysta bären och låt koka ca 5 min.

3. Sila av bären och ta till vara bärsaften.

4. Koka upp saften på ett kastrull och vispa i 1½ dl mannagryn. Viktigt att vispa – om man bara rör i grynen blir gröten klimpig!

5. Koka till en gröt! Tar ca 5 min.

6. När gröten är klar, ta kastrullen från värmen och blanda i sockret.

7. Vispa gröten i ca 5 minuter. Servera varm, ljummen eller kall.

Tips: du väljer självklart dina favoritbär eller plockar efter säsong

Dela det här receptet med dina vänner!