Vita bönor på italienskt vis

Tillagningstid:

Vita bönor på italienskt vis

Publicerat:

Tillagningstid:

Det är så enormt värt och tillfredsställande att göra bönor från grunden, d.v.s. blötlägga torkade bönor och koka. De blir så mjälla och ljuvliga och kan dessutom fritt smaksättas efter det du gillar. Var noga i varje steg, köp bönor som inte stått på hyllan i evigheter, smaka av kokvätskan under gång och korrigera med sälta och smak. Till slut har du en underbar soppa eller ett gott tillbehör som gör dig både lycklig och stolt. Det lovar jag!

Ingredienser

4 portioner

  • 3 dl
    vita bönor, torkade
  • 1-2 msk
    salt
  • 1 st
    vitlök
  • 1 st
    citron, ekologisk
  • 2 dl
    olivolja
  • 1 dl
    örter, t.ex. mynta, salvia, oregano
  • svartpeppar

Örtmajonnäs

  • 1 st
    ägg
  • 1 tsk
    vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 0,5 tsk
    salt
  • 1 st
    vitlök, finhackad
  • 1 dl
    örter, finhackade t.ex. bladpersilja, basilika, mynta, koriander
  • 2,5 dl
    olja, neutral smak t.ex. raps eller majs
  • 0,5 st
    citron, zest
  • svartpeppar, färskmalen

Så lagar du