Vita bönor på italienskt vis
Publicerat:
2021-02-03Tillagningstid:
Det är så enormt värt och tillfredsställande att göra bönor från grunden, d.v.s. blötlägga torkade bönor och koka. De blir så mjälla och ljuvliga och kan dessutom fritt smaksättas efter det du gillar. Var noga i varje steg, köp bönor som inte stått på hyllan i evigheter, smaka av kokvätskan under gång och korrigera med sälta och smak. Till slut har du en underbar soppa eller ett gott tillbehör som gör dig både lycklig och stolt. Det lovar jag!
Ingredienser
4portioner
- 3dlvita bönor, torkade
- 1-2msksalt
- 1stvitlök
- 1stcitron, ekologisk
- 2dlolivolja
- 1dlörter, t.ex. mynta, salvia, oregano
- svartpeppar
Örtmajonnäs
- 1stägg
- 1tskvitvinsvinäger eller citronsaft
- 0,5tsksalt
- 1stvitlök, finhackad
- 1dlörter, finhackade t.ex. bladpersilja, basilika, mynta, koriander
- 2,5dlolja, neutral smak t.ex. raps eller majs
- 0,5stcitron, zest
- svartpeppar, färskmalen
Så lagar du
1. Lägg bönorna i blöt över natten.
2. Häll av och lägg bönorna i en kastrull. Täck ordentligt med vatten. Koka upp och skumma av.
3. Låt bönorna sjuda i 30 minuter.
4. Tillsätt salt, olivolja och din kryddning och sjud försiktigt tills bönorna mjuknat rakt igenom. Tillsätt mer vatten om det behövs. Smaka av då och då och reglera med salt om det behövs.
5. Använd bönorna i soppa, som tillbehör eller ät som de är med riven parmesan, extra örter och ett gott bröd. En klick majonnäs eller aioli är också gott i!
Örtmajonnäs
1. Mixa ägg, vinäger, salt, örter och vitlök.
2. Häll i oljan droppvis och fortsätt mixa tills all olja är nedvispad i majonnäsen.
3. Smaka av med citronzest, salt och svartpeppar