Kamben med vitkål i tomatsås

Vitkål i röd sås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Maria Kwiek är av den äldre generationen som lärde sig laga mat av sin mamma redan när hon var tretton år. Hon delar med sig av den romska mathistorien och berättar om hur viktig kålen alltid varit bland romerna.

Ingredienser

4portioner

  • 3
    morötter
  • 1
    lök
  • 800g
    potatis
  • ½
    vitkålshuvud
  • 2-4msk
    tomatpuré
  • 1
    hönsbuljongtärning
  • 850g
    kamben
  • 2-4msk
    vetemjöl
  • 150g
    smör
  • efter smak
    salt
  • peppar
  • vegeta
  • cayennepeppar, eller Tabasco

Så lagar du

1. Koka upp vatten i kastrull ca: 1/3 av kastrullens mått.

2. Strimla vitkål och därefter gnugga den ordentligt i salt.

3. Skölj därefter den saltade kålen i varmt vatten.

4. Skala och hacka morötter, potatis och lök.

5. När vattnet har kokat upp i kastrullen lägger man i den strimlade vitkålen, morötterna och löken.

6. Skär kambenen i mindre bitar och låta dem koka tillsammans med grönsakerna i ca 15 minuter.

7. Tillsätt vegeta, peppar och en hönsbuljong och låt allt nu fortsätta koka.

8. Koka upp vatten i en annan mindre kastrull och låt potatisen koka där.

9. Ta en vanlig stekpanna och lägg i 50 g smör. När smöret har smält har du i 2 matskedar mjöl och steker det tillsammans med smöret tills det får en gyllen brun färg och sedan tillsätter man 2 matskedar tomatpuré. Viktigt att tänka på är att hela tiden röra om så det inte blir klumpar i redningen.

12. Ta nu stekpannans innehåll och häll i lite i taget i kastrullen där vitkålen har kokat.

13. Blanda ihop allting och låt det koka ca 10 minuter till.

14. Serveras med potatisen som tillbehör och gärna en bit bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!