Vitlöksgratinerade vinbergssnäckor
Publicerat:
2020-04-27Tareq Taylor bjuder på en fransk klassiker i Trädgårdstider: Vitlöksgratinerade vinbärssniglar/vinbergssnäckor. Kalla dem snäckor eller sniglar, eller vad du vill. Mer franskt än så här blir det inte! Kolla i klippet för att lära dig hur man förbereder sniglarna.
Ingredienser
4 portioner
- 24vinbärssniglar, stora
- 3 litervatten
- 1 dlsalt, grovt
- ½ dlättika
- 2morötter
- 100 grotselleri
- 3 dlvitt vin
- 1 litervatten
- 1 tsksalt
Vitlökssmör
- 150 gsmör, rumstempererat
- 4 klyfta(or)vitlök, pressade
- 1citron, saft och rivet skal
- ½ dlpersilja, fint hackad
- ½ tsksalt
Så lagar du
1. Låt sniglarna gå på tidningspapper i fyra dagar för att de ska rensas ur.
2. Tvätta sniglarna i kallt vatten. Koka upp vatten ättika och salt. Koka sniglarna i ca 8 minuter. Ta upp sniglarna och lägg dem i kallt vatten. Dra ut snigeln ur skalet. Skär bort matsmältningsdelen. Spara den yttersta muskeln. Lag att koka sniglarna i.
3. Koka sniglarna med samtliga ingredienser tills de är möra. Det ta ca 1 timme.
4. Lägg tillbaka sniglarna i skalen som du kokt dem i och toppa med vitlökssmör.
5. Lägg på en saltbädd och gratinera i ugn på 230 grader tills de har fått fin färg.
6. Servera med nybakat bröd.
Vitlökssmör
1. Blanda samman alla ingredienser till ett slätt smör