Vitlöksnaan

Vitlöksnaan

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett ljuvligt recept på naanbröd med extra vitlök! Perfekt att servera med en het tikka masala och raita.

Ingredienser

6portioner

  • 1tsk
    torrjäst
  • 1 3/4dl
    ljummet vatten
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    socker
  • 1krm
    bakpulver
  • ca 4-5dl
    vetemjöl special
  • 2msk
    matolja
  • 2 ½msk
    turkisk yoghurt

Garnering

  • 3 st
    vitlöksklyftor
  • 1dl
    finhackad koriander eller salladslök
  • 30g
    smör

Så lagar du

  1. Blanda jäst med vattnet, låt stå i 10 min. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke.
  2. Tillsätt olja och yoghurt och blanda med fingrarna till en smulig deg. Blanda därefter i degvätskan och rör ihop till en mjuk och smidig deg, degen är lite kladdig.
  3. Knåda den en stund och tillsätt eventuellt mer mjöl om den känns för kladdig. Täck bunken med en plast och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.
  4. Ta in en ugnsplåt mitt i ugnen. Värm ugnen till 225° och ha ovanvärme på (värmen ska komma från ovansidan av ugnen). Dela degen till 6 bitar och forma till bollar, täck med bakduk. 
  5. Kavla ut en degbit på mjölat bakbord ca 20 cm lång oval eller till ett runt bröd. Ta lite vitlök och tryck in det med fingrarna det på brödets ovansida, lägg sedan på koriander/salladslök och tryck in det i degen.
  6. Hetta upp en torr stekpanna på hög värme. Lyft över brödet och grädda på bara en sida tills den får färg på undersidan och blir lite bubblig upptill.
  7. Lyft sedan över brödet och lägg på den varma plåten i ugnen med garneringssidan uppåt.
  8. När brödet fått lite färg upptill, ca 1-2 min, tar du ut och penslar med smält smör. Lägg på en tallrik och täck brödet.
  9. Jag brukar täcka med en annan tallrik och ha den på glänt. Gör så med alla bröd och servera helst nygräddade och varma.

Dela det här receptet med dina vänner!