Vitt chokladskum med en touche av kaffe
Publicerat:
2016-04-12Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 6stglas
- 75gvit choklad av god kvalitet
- 0,75dlhelmjölk (minst 3,5% fett)
- 2stgelantinblad
- 2dläggvitor
- ½vaniljstång
- 1msksocker
- 1 ½ dlnybryggt kallt kaffe
- 3stsavoiardikex
- 6stkrossade kaffebönor
- 6stsmå ätbara blommor
- riven vit choklad
Så lagar du
Desserten kan förberedas dagen innan eller minst 3 timmar innan servering.
1. Lägg gelatinbladen i ½ liter iskallt vatten i ca en halvtimma.
2. Värm upp mjölken till 75°. Hacka samtidigt den vita chokladen fint och lägg i en stor bunke.
3. Häll hälften av den uppvärmda mjölken över chokladen och blanda väl. Tillsätt sedan resten av den varma mjölken lite i taget under ständig omrörning.
4. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dom i mjölk- och choklad blandningen.
5. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna med en liten kniv. Blanda sedan vaniljfröna med en matsked socker så att fröna separeras.
7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp. Tillsätt vaniljsockret och vispa ytterligare några minuter.
8. Blanda ¹/³ av marängen med mjöl- och chokladblandningen, rör om väl. Blanda sedan detta med resten av marängen.
9. Blanda till en jämn smet och fördela sedan marängen i de 6 glasen. Dela savoiardikexen på hälften, doppa dom snabbt i det kalla kaffet och stoppa ner dom i glasen så att dom inte syns.
10. Ställ sedan glasen i kylen i minst 3 timmar innan servering.
11. Innan servering strö över riven vit choklad, krossade kaffebönor och dekorera med små färska blommor.