Vitvinsbrässerad bläckfisk

bläckfisk i gryta

Publicerat:

En riktig delikatess när den kokas med vinkork som gör bläckfisken riktigt mör. Köper du färsk bläckfisk kan det vara bra att frysa den ett dygn innan servering.

Ingredienser

8portioner

  • 1kg
    bläckfisk
  • 1st
    flaska vitt vin (75 cl)
  • 3dl
    vatten
  • 2msk
    olivolja
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2tsk
    salt
  • 1st
    citron, rivet skal
  • 1st
    lagerblad
  • en handfull färsk timjan
  • 1st
    vinkork

Så lagar du

1. Ansa bläckfisken genom att skära isär huvudet från armarna. Vänd huvudet ut och in och skölj ordentligt. Ta bort allt brosk och hinnor. Pilla bort ”näbben” som sitter mitt under bläckfisken.

2. Skala vitlöken och tryck till med bredsidan av en kniv så den krossas lite. Hetta upp oljan och vitlöken i en stor kastrull. Doppa bläckfiskarmarna i den heta oljan så de krullar sig.

3. Lägg ner bläckfisken och tillsätt vinet. Låt det koka upp och sjuda någon minut innan du häller på vatten och tillsätter citronskal och kryddor. Lägg i korken. Låt sjuda i vinet cirka 1 timme eller tills den känns mör när du sticker en vass kniv på de knubbigaste delarna.

4. Ta ur bläckfisken och låt den svalna. Gnugga bort skinnet om det behövs. Tillaga den enligt recept på grillad bläckfisk eller bläckfisksallad.

Dela det här receptet med dina vänner!