Vitvinsgratinerade ostron
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 4ststora ostron
- 1dlvitt vin
- 1msksmör
- 1mskmjöl
- 1,5dlgrädde
- 1mskströbröd
- gräslök
- 2dlsalt
- vatten
Så lagar du
Öppna skalen och plocka ut ostronen. Häll vin, ostron och deras eget spad i en kastrull. Pochera ostronen i någon minut.
Skölj ur ostronskalen noga. Ta fram en bakplåt.
Blanda salt och vatten till sådan konsistens att du kan forma matskedstora "högar" att lägga ostronen i på plåten. Lägg ett ostronskal i varje salthög.
Gör en redning med smör och mjöl. Späd med grädde och ungefär hälften av ostron- och vinspadet. Låt redningen koka på svag värme några minuter.
Lägg tillbaka ostronen i sina skal och klicka på en matsked redning på varje. Toppa med ett jämnt lager ströbröd. Gräddas i ugnen på 175 grader i grillvärme i ca 5 min, tills ströbrödet fått fin färg.
Toppa med lite hackad gräslök och servera.