Wallenbergare

Wallenbergare.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saftiga Wallenbergare på finmald kalvfärs är en riktig husmansklassiker.

Ingredienser

4portioner

  • 500 g
    finmald kalvfärs
  • 1 ¼tsk
    salt
  • 2krm
    nymald vitpeppar
  • 2dl
    vispgrädde
  • 4st
    äggulor
  • smör till stekning

Potatismos

  • ¾–1 kg
    mjölig potatis
  • 1-2 msk
    smör
  • ca 3 dl
    mjölk
  • 1-1 ¼ tsk
    salt
  • 1krm
    nymald svartpeppar

Tillbehör

  • gröna ärter
  • lingonsylt

Så lagar du

1. Se till att ingredienserna till wallenbergarna är kalla. Koka potatisen till moset.

2. Blanda färsen med salt och peppar. Arbeta ner grädden lite i taget i färsen och sedan äggulorna en i taget. Forma 4–8 biffar.

3. Stek biffarna i smör på medelvärme 3–5 minuter på var sida tills de får fin färg och köttsaften är ofärgad.

4. Häll av vattnet från potatisen och rör ner en klick smör. Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp. Blanda ner mjölk till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

5. Koka ärterna ett par minuter. Servera biffarna med moset, ärterna och lingonsylt.

Dela det här receptet med dina vänner!