Zeinas baklava med kataifi

Tid:

Zeinas baklava med kataifi.

Tid:

En annourlunda och helt magiskt god baklava. Gjord med frasiga kataifitrådar som är fyllda med nötter och toppade med sirap. Kataifi är spaghettiliknade trådar som används mycket i bakverk i Mellanöstern och Grekland.

Ingredienser

18 portioner

  • ca 250 g
    Kataifi/kadayif-trådar
  • 100 g
    smör, osaltat
  • ½ dl
    finhackade nötter till garnering (tex pistage eller valnötter)

Fyllning, välj en sort eller mixa

  • ca 250 g
    nötter- välj fritt mellan valnötter, sötmandel, pistage, hasselnötter
  • 2 msk
    sirap

Smaksättning till nötter, välj en eller flera

  • 1 msk
    rosen- eller apelsinblomsvatten
  • 2 tsk
    vaniljsocker
  • 2 tsk
    kardemumma eller kanel

Sirap

  • 3 dl
    socker
  • dl
    vatten
  • 1 msk
    citronsaft

Smaksättning till sirap, välj en av dessa

  • 1 msk
    apelsinblomsvatten
  • 1 msk
    rosenvatten
  • 1 msk
    vaniljsocker

Så lagar du