Zeinas baklava med kataifi

Zeinas baklava med kataifi.

Publicerat:

Tillagningstid:

En annourlunda och helt magiskt god baklava. Gjord med frasiga kataifitrådar som är fyllda med nötter och toppade med sirap. Kataifi är spaghettiliknade trådar som används mycket i bakverk i Mellanöstern och Grekland.

Ingredienser

18portioner

  • ca 250g
    Kataifi/kadayif-trådar
  • 100g
    smör, osaltat
  • ½dl
    finhackade nötter till garnering (tex pistage eller valnötter)

Fyllning, välj en sort eller mixa

  • ca 250g
    nötter- välj fritt mellan valnötter, sötmandel, pistage, hasselnötter
  • 2msk
    sirap

Smaksättning till nötter, välj en eller flera

  • 1msk
    rosen- eller apelsinblomsvatten
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    kardemumma eller kanel

Sirap

  • 3dl
    socker
  • dl
    vatten
  • 1msk
    citronsaft

Smaksättning till sirap, välj en av dessa

  • 1msk
    apelsinblomsvatten
  • 1msk
    rosenvatten
  • 1msk
    vaniljsocker

Så lagar du

1. Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden.

2. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småputta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten.

3. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur. 

4. Finhacka nötterna och blanda med smaksättning. Tillsätt lite av sirapen som du har kokat och blanda.  

5. Öppna paketet till kataifitrådarna och vik ut trådarna. Det kommer bli en lång längd med trådar. Dela av en liten bit på ca 20 cm. Lägg längden på en arbetsyta och täck de övriga trådar med en fuktig handduk så de inte torkar ut.

6. Separera trådarna försiktigt från varandra. Pensla trådarna rikligt med smör och lägg ca 2 msk fyllning längst ut. Rulla varsamt men bestämt ihop till en rulle. Lägg med öppningen nedåt i en ugnsform. 

7. Värm ugnen till 200 grader. Baka baklavan mitt i ugnen i ca 20 min, de ska få en fin gyllenbrun färg. Ha koll på rullarna de sista 5 minuterna i ugnen så de inte bränns vid.

8. Ta ut från ugnen och ringla genast den kalla sirapen jämnt över rullarna. Du kan välja att ringla över all sirap eller ta en mindre mängd om du inte vill ha en väldigt söt baklava.

9. Låt sedan stå minst 1 timme så den kan suga till sig sirapen. Garnera gärna med finhackade nötter. Servera till fikat och njut!

Tips

Kataifi/kadayif trådar finns vakuumförpackade, djupfrysta eller i kyldisken i t ex orientaliska livsmedelsbutiker. Apelsinblomsvatten och rosenvatten hittas i välsorterade matvarubutiker.

Dela det här receptet med dina vänner!