Zeinas baklava med kataifi
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-08-20Tillagningstid:
En annourlunda och helt magiskt god baklava. Gjord med frasiga kataifitrådar som är fyllda med nötter och toppade med sirap. Kataifi är spaghettiliknade trådar som används mycket i bakverk i Mellanöstern och Grekland.
Ingredienser
18 portioner
- ca 250 gKataifi/kadayif-trådar
- 100 gsmör, osaltat
- ½ dlfinhackade nötter till garnering (tex pistage eller valnötter)
Fyllning, välj en sort eller mixa
- ca 250 gnötter- välj fritt mellan valnötter, sötmandel, pistage, hasselnötter
- 2 msksirap
Smaksättning till nötter, välj en eller flera
- 1 mskrosen- eller apelsinblomsvatten
- 2 tskvaniljsocker
- 2 tskkardemumma eller kanel
Sirap
- 3 dlsocker
- 1½ dlvatten
- 1 mskcitronsaft
Smaksättning till sirap, välj en av dessa
- 1 mskapelsinblomsvatten
- 1 mskrosenvatten
- 1 mskvaniljsocker
Så lagar du
1. Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden.
2. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småputta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten.
3. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.
4. Finhacka nötterna och blanda med smaksättning. Tillsätt lite av sirapen som du har kokat och blanda.
5. Öppna paketet till kataifitrådarna och vik ut trådarna. Det kommer bli en lång längd med trådar. Dela av en liten bit på ca 20 cm. Lägg längden på en arbetsyta och täck de övriga trådar med en fuktig handduk så de inte torkar ut.
6. Separera trådarna försiktigt från varandra. Pensla trådarna rikligt med smör och lägg ca 2 msk fyllning längst ut. Rulla varsamt men bestämt ihop till en rulle. Lägg med öppningen nedåt i en ugnsform.
7. Värm ugnen till 200 grader. Baka baklavan mitt i ugnen i ca 20 min, de ska få en fin gyllenbrun färg. Ha koll på rullarna de sista 5 minuterna i ugnen så de inte bränns vid.
8. Ta ut från ugnen och ringla genast den kalla sirapen jämnt över rullarna. Du kan välja att ringla över all sirap eller ta en mindre mängd om du inte vill ha en väldigt söt baklava.
9. Låt sedan stå minst 1 timme så den kan suga till sig sirapen. Garnera gärna med finhackade nötter. Servera till fikat och njut!
Tips
Kataifi/kadayif trådar finns vakuumförpackade, djupfrysta eller i kyldisken i t ex orientaliska livsmedelsbutiker. Apelsinblomsvatten och rosenvatten hittas i välsorterade matvarubutiker.