Zeinas falafel

Zeinas falafel.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hemmagjord falafel är något av det godaste som finns, jag älskar att göra mina egna. Det är inte svårt men ganska tidskrävande, så du behöver tålamod. Men det är väl värt väntan. Blötläggning kräver ytterligare minst 10 timmar, utöver tillagningstid.

Ingredienser

6portioner

  • 500g
    kikärtor, torkade
  • 1msk
    bikarbonat
  • 1
    gul lök, hackad
  • 3dl
    bladpersilja, hackad
  • 4klyfta(or)
    vitlök
  • tsk
    salt
  • 2msk
    falafelkrydda

Falafelkrydda

  • 2tsk
    spiskummin
  • 1tsk
    korianderpulver
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1tsk
    sju kryddor
  • 2tsk
    bikarbonat, tillsätts sist
  • 2tsk
    bakpulver, tillsätts sist
  • vegetabilisk olja till fritering

Så lagar du

1. Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat. Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten, kikärtorna sväller upp.

2. Sila av och skölj kikärtorna ordenligt. Lägg hälften av kikärtorna i en matberedare och mal dem ordentligt en bra stund. Eller mal allting i omgångar i en köttkvarn. Först kommer kikärtorna bli som smulor, fortsätt mala dem tills de blir en slät massa. Öppna upp locket på matberedaren då och då, skrapa ner de kikärtor som fastnar på kanterna. Det tar cirka 5-7 min tills kikärtorna är helt färdigmixade. Viktigt att de blir riktigt ordentligt malna, annars faller de isär när du friterar dem.

3. Ta andra hälften av kikärtorna och mal på samma sätt. Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor och kikärtsmassan i matberedaren, mixa ytterligare några varv.

4. När allting är finmalt och ordentligt blandat ställer du det i kylen, cirka 30 minuter.

5. Innan fritering tillsätter du bakpulver och bikarbonat, blanda ordentligt. Låt stå i cirka 15 min. Forma din falafel i önskad storlek. Hetta upp olja och fritera i ca 3 min på varje sida. Servera med mycket grönsaker, tahinisås, pickels och pitabröd eller pommes.

Tips

Du kan även förbereda smeten flera timmar innan den ska friteras, den håller sig bra i kylen upp till 12 timmar. Du kan även frysa in falafelsmet upp till 3 månader. Tina upp i rumstemperatur.

För att lyckas med dina falafel så måste du se till att mala kikärtorna ordentligt, mal, mal och mal en gång till. Det bästa vore om du hade en köttkvarn, då kör man kikärtorna några omgångar, det ger dig en slät och fin smet. Matberedaren funkar superbra men det tar längre tid. När du väl blötlagt kikärtorna och malt smeten går det undan. Jag brukar förbereda smeten dagen innan servering, nästa dag går det snabbt att fritera falafeln.

Det finns ett falafelverktyg som man kan använda för att få en fin form. Funkar även att forma falafeln med handen eller 2 skedar.

Dela det här receptet med dina vänner!