Zeinas grekiska zucchinibiffar – Kolokithokeftedes

En tallrik zucchini biffar med dill i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Utsökta grekiska zucchinibiffar med fetaost. Kolokithokeftedes serveras gärna som en aptitretare på plockbuffén men hemma hos oss äter vi dem som en helmåltid med tzatsiki, sallad och bröd.

Ingredienser

6portioner

  • 1kg
    zucchini , fast
  • 200 g
    fetaost
  • 2
    salladslökar
  • 1
    lök
  • 1dl
    dill eller mynta, finhackad
  • ½dl
    persilja, finhackad
  • 2
    ägg
  • ca 1dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • salt och peppar
  • olja till stekning

Så lagar du

1. Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Lägg i en sil, strö 1 tsk salt över och låt stå i 20-30 min.

3. Pressa ur så mycket vätska som möjligt från zucchinin med händerna. Ju mer vätska du lyckas pressa ur desto mindre mjöl du behöver sen. 

4. Riv löken fint och pressa bort överflödig vätska. Finhacka salladslök, dill och persilja.

6. Lägg alla ingredienser förutom olja i en skål. Smula i fetaosten och blanda ordentligt.

9. Var försiktigt med saltet, du har redan haft i salt när du rev zucchinin, och fetaost brukar vara ganska salt. Salta försiktigt och smaka dig fram.

10. Du kommer eventuellt behöva ha i mer mjöl, det beror på hur vattning zucchinin är. Smeten ska vara ganska kladdig. Känn dig fram och ha i så mycket mjöl det behövs.

13. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut smet, platta till smeten försiktigt. Stek på medelvärme tills biffarna får fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.

15. Ha inte för hög värme på, för då blir de snabbt stekta utanpå och förblir råa i mitten. Men du ska samtidigt inte ha för låg värme, 180°C på oljan är lagom.

16. Låt rinna av på papper och servera med önskat tillbehör.

Tips

 Använd gärna små och späda zucchini, de innehåller mindre mängd vätska. Vanlig zucchini funkar också bra, försöka att välja de som är fasta i formen och inte alltför stora. Jag föredrar dill men det går också bra med mynta.

Dela det här receptet med dina vänner!