Zeinas ostkaka – Kunafa

Kunafa i en ugnsform.

Publicerat:

Tillagningstid:

Kunafa är en delikatess från mellanöstern. En ljuvlig dessert med krämig ostfyllning och söt sirap. Den kan även serveras som en lyxig frukost i frallor. Kunafa lagas i Turkiet, Libanon, Syrien och Palestina. Här kommer ett recept på den libanesiska varianten gjord på brödsmulor.

Ingredienser

6portioner

  • ca 350g
    brödsmulor
  • 100g
    smör, osaltat

Fyllning

  • dl
    grädde
  • dl
    mjölk, 3% fetthalt
  • 1-2
    mozzarellabollar, ca 120 g styck
  • msk
    mannagryn
  • msk
    majsstärkelse
  • 1tsk
    vaniljsocker

Sirap

  • 2dl
    socker
  • 1dl
    vatten
  • 1tsk
    citronsaft, färskpressad

Smaksättning till sirap, välj en av dessa:

  • tsk
    apelsinblomsvatten
  • tsk
    rosenvatten
  • 1tsk
    vaniljsocker

Garnering

  • nötter

Så lagar du

1. Börja med att koka upp sirapen.

2. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden.

3. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt småputta långsamt i ca 7 minuter, rör om då och då.

4. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin eller rosvatten.

5. När sirapen har svalnat, täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

6. Smält smöret och häll över brödsmulorna, blanda med händerna samtidigt som du smular till degen för att undvika klumpar. Ställ åt sidan. 

7. Lägg mozzarellan i varmt vatten i 10 min (ej kokhett) så du får bort den salta smaken.

8. Lägg alla ingredienser till fyllning förutom mozzarellan i en kastrull. Blanda en stund innan du ställer grytan på spisplattan. Detta för att det inte ska brännas vid i botten av kastrullen.

9. Koka upp under ständig omrörning. Se till att den inte bränns vid.

10. Sänk värmen, fortsätt röra om tills smeten tjocknar.

11. Smula i mozzarellan, låt den smälta under omrörning på svag värme.

12. Värm ugnen till 200°C.

13. Lägg lite mindre än hälften av brödsmulorna i botten av liten springform eller djup värmetålig bricka med höga kanter.

14. Häll smeten över och avsluta med de resterande smulorna. Tryck till och jämna smulorna försiktigt med händerna.

15. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter tills den får en ljusbrun färg.

16. Ta ut och ringla sirapen över. Låt stå i 5 min, garnera med nötter och servera! Den är godast varm.

Tips:

Du kan hitta apelsinblomsvatten och rosenvatten i välsorterade matvarubutiker.

Dela det här receptet med dina vänner!