Zeinas ragu med polenta

Zeinas lammragu i två tallrikar med ost i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

En mustig lammragu som jag har valt att hålla enkel utan massa ingredienser. Låt den puttra en bra stund och njut av den med polenta och parmesanost.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 800g
    lammkött utan ben
  • 2st
    morötter
  • 2st
    selleristjälkar
  • 5st
    vitlöksklyftor
  • 1st
    lök
  • ca 800g
    krossad tomat
  • 4-5msk
    tomatpuré
  • ca 3dl
    vatten
  • olivolja till stekning

Kryddning

  • 1msk
    balsamico eller balsamvinäger
  • 1msk
    dijonsenap, går att utesluta
  • 1msk
    paprikapulver
  • ca 2tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1msk
    torkad basilika eller ca 15 finhackade färska basilikablad
  • 1msk
    torkad oregano

Polenta

  • 8dl
    vatten
  • 2dl
    polenta
  • 25g
    smör
  • ca ½dl
    parmesan, riven
  • msk
    fond
  • 2krm
    peppar
  • efter smak
    salt

Vegansk variant

  • 3dl
    röda linser
  • 1
    gul lök
  • 2
    morötter
  • 2
    selleristjälkar
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 3-4msk
    tomatpuré
  • 1msk
    oregano, torkad
  • 1msk
    basilika, torkad
  • 1-2tsk
    dijonsenap
  • 1msk
    balsamvinäger

Så lagar du

1. Skär köttet i små tärningar.

2. Hacka lök, morot och selleri i tärningar.

3. Finhacka vitlöksklyftorna.

4. Hetta upp olivolja och stek lök, selleri och morot tills de får färg.

5. Vänd i köttet och stek köttet eller röda linser på hög värme tills det får färg.

6. Vänd i vitlök, alla kryddor och stek ytterligare. Vänd i krossad tomat, tomatpuré, vatten och blanda.

7.  Lägg ett lock på grytan och låt såsen koka i minst 2 timmar, gärna 3 timmar tills såsen känns riktigt mustig och köttet är mört.

8. Servera med polenta och parmesanost.

Vegansk version

1. Hacka löken och selleri, riv morot.

2. Hetta upp olja och stek grönsakerna tills de mjuknar och får lite färg.

3. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt oregano, basilika och fräs lite till.

4. Blanda i övriga ingredienser förutom linserna och koka upp såsen. När det börjar puttra vänder du i linserna, lägg ett lock på grytan och låt puttra på medelvärme tills linserna är helt färdigkokta.

5. Tillsätt eventuellt mer vatten om såsen känns torr. Servera med pasta, ris eller något annat gott. Smaklig måltid!

Polenta

1. Koka upp vatten, fond opch peppar.

2. Vänd i polentan samtidigt som du rör om, sänk värmen och låt polentan sjuda långsamt utan lock i ca 5 min tills den tjocknar.

3. Vänd slutligen i smör och parmesanost. Smaka av med salt.

Tips

Om du inte hittar lammkött utan ben går det bra att använda lammstek som hackas i små bitar. Tänk på att använda mera vatten om du vill göra receptet veganskt.

Dela det här receptet med dina vänner!