Zeinas ragu med polenta
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-09-12Tillagningstid:
En mustig lammragu som jag har valt att hålla enkel utan massa ingredienser. Låt den puttra en bra stund och njut av den med polenta och parmesanost.
Ingredienser
4–6 portioner
- 800 glammkött utan ben
- 2 stmorötter
- 2 stselleristjälkar
- 5 stvitlöksklyftor
- 1 stlök
- ca 800 gkrossad tomat
- 4-5 msktomatpuré
- ca 3 dlvatten
- olivolja till stekning
Kryddning
- 1 mskbalsamico eller balsamvinäger
- 1 mskdijonsenap, går att utesluta
- 1 mskpaprikapulver
- ca 2 tsksalt
- 1 tsksvartpeppar
- 1 msktorkad basilika eller ca 15 finhackade färska basilikablad
- 1 msktorkad oregano
Polenta
- 8 dlvatten
- 2 dlpolenta
- 25 gsmör
- ca ½ dlparmesan, riven
- 1½ mskfond
- 2 krmpeppar
- efter smaksalt
Vegansk variant
- 3 dlröda linser
- 1gul lök
- 2morötter
- 2selleristjälkar
- 3 klyfta(or)vitlök
- 1 burk(ar)krossade tomater
- 3-4 msktomatpuré
- 1 mskoregano, torkad
- 1 mskbasilika, torkad
- 1-2 tskdijonsenap
- 1 mskbalsamvinäger
Så lagar du
1. Skär köttet i små tärningar.
2. Hacka lök, morot och selleri i tärningar.
3. Finhacka vitlöksklyftorna.
4. Hetta upp olivolja och stek lök, selleri och morot tills de får färg.
5. Vänd i köttet och stek köttet eller röda linser på hög värme tills det får färg.
6. Vänd i vitlök, alla kryddor och stek ytterligare. Vänd i krossad tomat, tomatpuré, vatten och blanda.
7. Lägg ett lock på grytan och låt såsen koka i minst 2 timmar, gärna 3 timmar tills såsen känns riktigt mustig och köttet är mört.
8. Servera med polenta och parmesanost.
Vegansk version
1. Hacka löken och selleri, riv morot.
2. Hetta upp olja och stek grönsakerna tills de mjuknar och får lite färg.
3. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt oregano, basilika och fräs lite till.
4. Blanda i övriga ingredienser förutom linserna och koka upp såsen. När det börjar puttra vänder du i linserna, lägg ett lock på grytan och låt puttra på medelvärme tills linserna är helt färdigkokta.
5. Tillsätt eventuellt mer vatten om såsen känns torr. Servera med pasta, ris eller något annat gott. Smaklig måltid!
Polenta
1. Koka upp vatten, fond opch peppar.
2. Vänd i polentan samtidigt som du rör om, sänk värmen och låt polentan sjuda långsamt utan lock i ca 5 min tills den tjocknar.
3. Vänd slutligen i smör och parmesanost. Smaka av med salt.
Tips
Om du inte hittar lammkött utan ben går det bra att använda lammstek som hackas i små bitar. Tänk på att använda mera vatten om du vill göra receptet veganskt.