Zeinas manaish

En plåt Manaish med myntor, tomater på och ägg i bredvid.

Publicerat:

Tillagningstid:

Manaish är mellanösterns pizza som kan toppas med olika fyllningar. Jag gör mina med de två mest populära fyllningarna, zaatar och ost. Zaatar är en syrlig örtblandning med torkad timan, sumak och sesamfrön.

Ingredienser

18portioner

  • 50g
    färsk jäst eller 12 g torrjäst 
  • 4dl
    ljummet vatten
  • 1dl
    ljummen mjölk
  • 50g
    smör
  • ca 12dl
    vetemjöl special
  • 1tsk
    salt
  • ½tsk
    socker 

Fyllning med zaatar

  • ca 3dl
    zaatar utspädd med olja - lika delar raps och olivolja

Fyllning med ost

  • 300g
    fetaost
  • 200g
    riven ost 
  • nigellafrön till garnering över osten

Så lagar du

1. Smält smöret, blanda med mjölk och vatten. Lös upp jästen och tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda degen smidig. Se till att knåda degen ordentligt och en bra stund. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig men ha inte i för mycket. Du vill inte få en torr och kompakt deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylen över natten.  

2. Späd ut zaatar med olja tills den får en lagom rinnig konsistens, den påminner om pesto.

3. Häll ut degen på mjölat bakbord och tryck ut ca 16-18 st bollar. Täck bollarna ordentligt med en bakduk och låt vila i ca 15 min. Värm ugnen till 225°C.  

4. Kavla ut en boll utan att göra den för tunn, en för tunn zaatarpizza blir hård. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper, rör runt zaatarblandningen en gång till och smeta sedan ut ca 1-2 msk över degen eller strö ostblandningen över.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Så fort du tagit ut plåten för du över pizzorna på en bricka och täcker genast med en bakduk så de inte hårdnar. När de svalnat lägger du dem i en plastpåse. De kan frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

Dela det här receptet med dina vänner!