Zeinas samosas
Publicerat:
2019-08-12Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 20ark vårrullepapper
- 500gfast potatis
- 200gärtor
- 2gula lökar
- 1knippa(or)koriander eller persilja, färsk
- 1grön chili, om du vill ha lite hetta
- 1mskcurrypulver
- 1mskpaprika- eller chilipulver
- salt och peppar
- rapsolja till fritering
Så lagar du
1.Skala och hacka potatisarna till tärningar, koka dem mjuka och låt rinna av.
2. Koka ärtorna och låt rinna av ordentligt. Hacka lök, koriander eller persilja och chilin.
3. Hetta upp olja, stek löken och chili tills löken mjuknar och får lite färg. Vänd i alla kryddor och fräs lite till.
4. Vänd i potatis, ärtor och persilja/koriander. Stek försiktigt, utan att mosa sönder potatisarna, lite hastigt. Låt sedan fyllningen kallna.
5. Tina upp vårrulleplattorna om du använder frysta.
6. Lägg en vårrulleplatta på en tallrik eller skärbräda, vik ihop den i mitten. Vik sedan en triangel från hörnet och vik sedan igen. Nu har du en liten ficka som du kan fylla. Lägg i ca 1½ tsk fyllning, pensla yttersta delen med vatten och stäng ihop samosan.
7. Häll rapsolja i en kastrull eller stekpanna med höga kanter. Hetta upp till 180 grader.
8. Fritera samosas gyllene ca 3 min på varje sida. Låt rinna av på papper. Servera med en chilisås.
Tips
Håll alltid vårrulleplattorna som du inte jobbar med väl övertäckta så de inte torkar ut.
Du kan välja mellan två olika storlekar på plattorna, mellan eller stor. Jag har valt mellan men jag tycker att den stora storleken är enklare att jobba med. Degen hittar du främst i asiatiska livsmedelsbutiker men även i välsorterade mataffärer.
Om du tycker att det är pilligt att vika dem till trianglar kan du rulla dem till klassiska vårrullar.
Du kan förbereda din samosa och sedan steka vid senare tillfälle. Frys in dem eller förvara i kylen. Tänk på att fyllningen inte får vara för blöt om de ska förvaras i kylen och ställ dem inte för tätt ihop, annars fastnar de i varandra. Ska du frysa in dem lägger du bakplåtspapper mellan dina samosas. När du sedan ska fritera dem behöver du inte tina upp dem, bara släng ner i het olja.