Zeinas samosas

Zeinas samosas.

Publicerat:

Tillagningstid:

Samosa är en favorit som görs i både Indien och Somalia. Frasiga knyten fyllda med en kryddig fyllning. Mina samosas är inspirerade av den indiska versionen och fyllda med smarrig currypotatis och ärtor. Servera som en hel rätt med en god chutney och sallad eller som tillbehör på buffén.

Ingredienser

6portioner

  • 20
    ark vårrullepapper
  • 500g
    fast potatis
  • 200g
    ärtor
  • 2
    gula lökar
  • 1knippa(or)
    koriander eller persilja, färsk
  • 1
    grön chili, om du vill ha lite hetta
  • 1msk
    currypulver
  • 1msk
    paprika- eller chilipulver
  • salt och peppar
  • rapsolja till fritering

Så lagar du

1.Skala och hacka potatisarna till tärningar, koka dem mjuka och låt rinna av.

2. Koka ärtorna och låt rinna av ordentligt. Hacka lök, koriander eller persilja och chilin.

3. Hetta upp olja, stek löken och chili tills löken mjuknar och får lite färg. Vänd i alla kryddor och fräs lite till.

4. Vänd i potatis, ärtor och persilja/koriander. Stek försiktigt, utan att mosa sönder potatisarna, lite hastigt. Låt sedan fyllningen kallna.

5. Tina upp vårrulleplattorna om du använder frysta.

6. Lägg en vårrulleplatta på en tallrik eller skärbräda, vik ihop den i mitten. Vik sedan en triangel från hörnet och vik sedan igen. Nu har du en liten ficka som du kan fylla. Lägg i ca 1½ tsk fyllning, pensla yttersta delen med vatten och stäng ihop samosan.

7. Häll rapsolja i en kastrull eller stekpanna med höga kanter. Hetta upp till 180 grader.

8. Fritera samosas gyllene ca 3 min på varje sida. Låt rinna av på papper. Servera med en chilisås.

Tips

Håll alltid vårrulleplattorna som du inte jobbar med väl övertäckta så de inte torkar ut.

Du kan välja mellan två olika storlekar på plattorna, mellan eller stor. Jag har valt mellan men jag tycker att den stora storleken är enklare att jobba med. Degen hittar du främst i asiatiska livsmedelsbutiker men även i välsorterade mataffärer.

Om du tycker att det är pilligt att vika dem till trianglar kan du rulla dem till klassiska vårrullar.

Du kan förbereda din samosa och sedan steka vid senare tillfälle. Frys in dem eller förvara i kylen. Tänk på att fyllningen inte får vara för blöt om de ska förvaras i kylen och ställ dem inte för tätt ihop, annars fastnar de i varandra. Ska du frysa in dem lägger du bakplåtspapper mellan dina samosas. När du sedan ska fritera dem behöver du inte tina upp dem, bara släng ner i het olja. 

Dela det här receptet med dina vänner!