Zucchini- och tomatgryta med samosas

Zucchini- och tomatgryta med samosas.

Publicerat:

Tillagningstid:

Zucchini- och tomatgryta med samosas. En jättegod gryta och samosas är perfekt som utflyktsmat och kan ätas både varma och kalla. Dela med någon du gillar och skapa nya lyckliga minnen.

Ingredienser

16portioner

Zucchini- och tomatgryta

  • 1
    gul lök
  • 2
    paprikor
  • 1
    röd chili, 1 krm torkad chili, spansk peppar
  • 1dl
    olivolja
  • 2st
    zucchini
  • 500g
    tomater, färska
  • salt och nymald svartpeppar
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1tsk
    koriander, malen

Samosas

  • 2st
    gula lökar
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 1st
    liten stark chili, färsk eller torkad
  • ca 300g
    sötpotatis
  • 3msk
    rapsolja
  • 200g
    vit fisk, t ex torsk
  • 1-2msk
    curry
  • 200g
    gröna ärter, gärna frysta
  • 1nypa(or)
    flingsalt
  • 1paket
    filodeg, 250 g
  • 5dl
    frityrolja, t ex rapsolja

Så lagar du

Zucchini- och tomatgryta

1. Värm ugnen till 180 grader, varmluft.

2. Skala och hacka löken. Dela och skär paprikorna i grova bitar och chilin i småbitar. Skär zucchinin och tomaterna i centimetertjocka skivor.

3. Fräs lök, paprika och chili i det mesta av olivoljan i en gryta. Lägg i zucchinin och sedan tomaterna i ett lager över alltihop. Salta och peppra. Ställ grytan med locket på i ugnen och baka i 1 timme.

4. Skala och hacka vitlöksklyftorna under tiden. Fräs dem i lite olivolja tillsammans med koriander i en liten kastrull.

5. Ta ut grytan och häll vitlöks­- och korianderoljan över alltihop. Servera direkt, som ensamrätt eller med samosas. Du kan även ha ris till.

Samosas

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur chilin om den är färsk och finhacka den. Skala sötpotatisen och skär den i 1×1 cm stora tärningar. Stek sedan lök, vitlök, chili och sötpotatis i olja i en stekpanna på medelvärme i cirka 10 minuter utan att det tar färg.

2. Tillsätt fisken och fortsätt att steka under omrörning tills nästan all vätska har avdunstat. Tillsätt curry och ärtor och smaka av med salt. Ta stekpannan från värmen och låt allt svalna.

3. Skär filodegsrullen i tre lika breda skivor.

Obs! Låt rullen ligga kvar i den inre folieförpackningen när du skär upp den och låt bitarna ligga kvar tills du börjar göra samosas. Filodegen torkar nämligen fort och blir då svår att jobba med.

4. Bygg dina samosas enligt anvisningarna, se nedan.

5. Hetta upp frityroljan i en kastrull till 160 grader. Fritera några knyten i taget i 2–3 minuter, tills de är fint gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

6. Servera knytena tillsammans med grytan.

Att bygga samosas

1. Lägg ut en remsa filodeg som är ca 10-25 cm. Pensla med vatten och lägg på ett lager filodeg till. Upprepa tills du har tre lager.

2. Lägg 1 msk av fyllningen i ena hörnet och vik över så att det blir en trekant av den första vikningen. Fortsätt vika trekanten över filodegen flera gånger så att fyllningen kapslas in och knytet behåller sin trekantsform.

3. Fäst ändstycket noggrant genom att pensla med lite vatten.

Tips

Det går också bra att köra samosas i ugn: 200 grader ca 15 minuter, tills de är gyllenbruna. Syftet är att de ska  få lite färg.

Dela det här receptet med dina vänner!