Hur ska det gå för den svenska landsbygden?

Journalisten och författaren Po Tidholm reser runt på Sveriges landsbygd
Resten av Sverige

Svenskarna vill ha en idyllisk landsbygd att åka till på semestern. Men få kan eller vill bo där året om. I dokumentärserien Resten av Sverige berättar journalisten och författaren Po Tidholm om en landsbygd i förändring och träffar människorna som envisas med att bo där. På gott och på ont.

Vi lever med två motstridiga bilder av landsbygden. Å ena sidan en idyll dit man kan dra sig tillbaka och leva enkelt, finna sig själv och ägna sig åt skapande. Å andra sidan rena undergången. Avfolkning, rasism, vargjakt och arbetslöshet.

Många avfolkningskommuner har fått nytt hopp i och med den senaste flyktingvågen. Men kan de övertala de nya invånarna att stanna i sin bygd? Finns den politiska viljan att skapa möjligheterna för det?

Po Tidholm reser genom stora delar av Sverige, med avstickare till Norge, Kanada, Finland och USA. I västerbottniska Stöttingfjäll betalar man bland de högsta skatterna i Sverige, trots att man numera saknar all kommersiell och offentlig service.

I Norge är däremot allt tvärtom och landsbygden frodas. I finska Lappland ligger tomtelandet Rovaniemi som lockar över en halv miljon utländska turister årligen. Finns det något att lära av dem?

Serien handlar om pinsamma misslyckanden, kommuners desperata marknadsföring, bönder, samer, Centerpartiet och långfilmen Jägarna. Om spahotell som blir flyktingboenden om gruvor, gamla vykort och turism.

Po Tidholm, själv bosatt på en gård i Hälsingland, har tjugo års erfarenhet av att berätta om Sverige utanför städerna. Han är mångårig medarbetare på Dagens Nyheter och sommarpratade i Sveriges Radio 1998 och 2014.


Premiär tisdag 27 september kl 21.00 i SVT1 - avsnitt 1 i SVT Play den 25 september