Spionthriller om kärlek, dubbelspel och förräderi

Sally Gilmartin / Eva Delectorskaya (Charlotte Rampling) och Ruth Gilmartin (Michelle Dockery).
Sally Gilmartin / Eva Delectorskaya (Charlotte Rampling) och Ruth Gilmartin (Michelle Dockery).

Vad händer med ditt liv när allt du tog för givet visade sig vara en lögn? Det får Ruth Gilmartin uppleva när hennes mamma en dag berättar att hon levt ett dubbelliv. Hon är inte alls den respekterade Sally Gilmartin utan istället Eva Delectorskaya, spion för den brittiska underrättelsetjänsten, som varit på flykt de senaste 30 åren.

Evas berättelse startar i Paris 1939. Hon är en ung, vacker rysk emigrant som rekryteras till den brittiska underrättelsetjänsten av Lucas Romer. Medan Romer utbildar Eva till att bli den perfekta spionen blir de två förälskade. Men när ett viktigt uppdrag misslyckas i USA och Eva plötsligt befinner sig i livsfara har hon plötsligt inget annat alternativ än att fly.

Stjärnspäckad rollista
Serien Restless bygger på William Boyds spionthriller om kärlek, dubbelspel och förräderi. Rollistan är stjärnspäckad med namn som Hayley Atwell, Rufus Sewell, Michelle Dockery (välkänd för tittarna som Mary i Downton Abbey), Michael Gambon och Charlotte Rampling. Handlingen växlar mellan nu- och dåtid och kretsar kring Storbritanniens hemliga operationer som syftade till att få med USA i andra världskrig

Del 1 av 2: 1976 hälsar Ruth Gilmartin på sin mor Sally och får reda på att hon inte är den person som hon utgett sig för att vara. Under sitt ursprungliga namn, Eva Delectorskaya, var Sally spion under kriget och nu tror hon att hennes liv åter kan vara i fara. I rollerna: Hayley Atwell, Michelle Dockery, Charlotte Rampling, Rufus Sewell, Michael Gambon m.fl.

Del 2 av 2: I New Mexico, 1941, upptäcker Eva att hennes uppdrag är långt mer komplicerat än det verkar. I England, 1976, konfronterar Ruth den nu åldrande Romer medan hennes mor köper ett gevär. Efter William Boyds bästsäljande spionroman om kärlek, dubbelspel och förräderi i den brittiska underrättelsetjänsten under andra världskriget. I rollerna: Hayley Atwell, Michelle Dockery, Charlotte Rampling, Rufus Sewell, Michael Gambon m.fl.

Seriestart lördagen den 30 maj klockan 22.45 i SVT2 och i SVT Play.