SVT1Onsdagar 21.00

Nena: ”Jag har mitt eget språk och jag tycker om det”

Foto: SVT
Tyska stjärnan Nena berättar om sin karriär i Retro.

På 80-talet exploderade tysk och österrikisk pop över världen och något som toppade listorna var Nenas tyskspråkiga låt ”99 Luftballons”. Nu kan Nena inte tänka sig att sjunga på något annat språk än just tyska.

1983 släpptes låten 99 Luftballons av Nena och kort därefter letade sig låten upp på Billboardlistan i USA, en succé som chockade många då låten enbart var på tyska.

– Jag älskar engelska men jag kan inte tänka mig att skriva låtar på engelska eller sjunga på engelska. Jag har mitt eget språk och jag tycker om det, berättar Nena.

I mitten av 80-talet erövrade tysk och österrikisk pop världen. Plötsligt dominerades topplistorna av låtar från Nena men även artister som Falco, Modern Talking, Alphaville och Sandra. Nu är Nena betrakad som en one-hit wonder internationellt men anses fortfarande vara en superstjärna hemma i Tyskland.

I sjunde avsnittet av Retro besöker Jens von Reis alpbyn Kapfenberg i Österrike och är med när Opus sätter världsrekord med 80-talshitten Live is Life. Intervjuer med bland andra: Modern Talking, Nena, Opus, DJ Bobo.

Retro

80- och 90-talets populärkultur