Fem gäster samtalar om ämnen som påverkar våra liv

Runda bordet är ett samtalsprogram som lyfter fram de stora frågorna, de som påverkar vårt samhälle, vår värld och våra liv.  Teman under säsongen är klimat, Europa, arbete, rasism, religion samt klass och klyftor.

Först ut är Runda bordet: klimatet och deltagarna runt bordet är Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Recilience Centre, Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige, Karin Bradley, biträdande lektor i hållbar stadsutveckling KTH, Gustaf Arrhenius, professor i filosofi och Olof Persson, vd och koncernchef Volvo.

Runda bordet vill stimulera, och bidra till, ett mer lyssnande offentligt samtal. Programmet bygger på expertis, nyfikenhet och fördjupning. Avsnitten kretsar runt ett tema och till varje program är kunniga gäster med olika perspektiv inbjudna. Samtalet förs mellan deltagarna, i Runda bordet finns ingen programledare.

Programmets titel syftar på legenden om kung Arthur. Enligt sägnen var bordet runt till formen för att undvika avundsjuka i förhållande till hur man var placerad. Rundabordssamtal har därefter blivit ett begrepp för en mötesform där alla deltagare har samma status, och varje deltagares röst har samma vikt.​

Seriestart söndag 23 november kl 20.00 i SVT2 och SVT Play