SVT PlaySöndagar

Följ några av Sveriges främsta ryttare

En häst

I dokumentärserien Ryttareliten öppnas en tidigare sluten och exklusiv värld upp för tittaren. Under ett års tid har SVT följt några av Sveriges främsta ryttare – både hemma på hästgården och ute på tävlingarna.

En värld där män och kvinnor tävlar på lika villkor, där äkta par balanserar familjeliv med att vara varandras största stöd och samtidigt sina värsta rivaler. En värld där minsta lilla detalj kan vara skillnaden mellan framgång och ett misslyckande.

Ridsporten är idag Sveriges näst största ungdomsidrott. När man når den absoluta toppnivån är konkurrensen knivskarp och miljontals kronor står på spel. För att lyckas måste man vara beredd på att offra allt i en av våra farligaste sporter. De enorma summor de satsar på att ta fram en tävlingshäst kan i ett slag vara förlorade då inga försäkringsbolag är villiga att försäkra hästarna. Detta ställs i kölvattnet till ett lyckat OS, där förutom framgång och erkännande för ryttaren, hästen kan värderas till över 20 miljoner kronor.

Under den här resans gång får vi följa de gifta paren Lisen & Peder, Charlotte & Rasmus samt brödraparet Daniel & Alexander i både med- och motgång, ute på tävlingarna och hemma med familjerna. Grindarna öppnades till deras gårdar och med det ges en unik inblick i vad som krävs för att nå toppen och bli en del av ryttareliten. Livet bakom champagnen i sponsortälten, prispengarna och de fina klockorna bjuder på en helt annan verklighet. Här finns en vardag där det hårda slitet på träningsbanan, det ständiga resandet och den gnagande oron över ekonomin och barnen är ett pris som måste betalas. Ett pris som inte medför några som helst garantier.

Serien sändes våren 2014.

Ryttareliten

Följ några av Sveriges främsta ryttare