Dark Tranquillity – hårda melodier från Göteborg

Dark Tranquillity. Foto: Michael Johansson
Dark Tranquillity

Dark Tranquillity är bandet som tillsammans med In Flames och At the Gates visade att Göteborg är en stad att lita på när det kommer till metal. Alla var de med och utvecklade det så kallade Göteborgssoundet – metalgenren som även går under namnet melodisk dödsmetal.

Dark Tranquillity grundades 1989 under namnet Septic Broiler av gitarristerna Mikael Stanne och Niklas Sundin. Efterhand tillkom Anders Fridén (sång), Anders Jivarp (trummor) och Martin Henriksson (bas). Första demon Enfeebled Earth spelades in och bandet ändrade snart namn till Dark Tranquillity. Flera demos följde och 1993 släpptes bandets debutalbum, Skydancer, på det Finlandsbaserade Spinefarm Records.

Fridén lämnar för In Flames
Anders Fridén slutade i bandet och gick så småningom vidare till att sjunga i In Flames, ett band där Mikael Stanne tidigare stått för sången. Istället för att leta efter en ny sångare, valde Dark Tranquillity att låta Stanne ta över den rollen. Fredrik Johansson anslöt sig då till bandet som gitarrist. Mikael Stanne sjöng samtidigt i Hammerfall, men slutade där 1996 för att helhjärtat kunna satsa på Dark Tranquillity.

Dark Tranquillity har funnits i över 20 år och har under tiden släppt nio stycken fullängdsalbum. På Projector, bandets fjärde album som släpptes 1999, sjunger Mikael Stanne för första gången lika mycket ”skönsång” som growl, och skivan blev nominerad till en grammis för ”Bästa Hårdrock”. Ett pris som dock gick till ett annat Göteborgsband, nämligen Lok. Dark Tranquillity gick på sin efterföljande skiva, Haven, tillbaka till att använda mer growl-sång, men använde sig också mer av keyboard då bandet 1998 utökades med keyboardisten Martin Brändström.

Turnéer världen över
Bandets senaste fullängdsalbum, We are the void, gjordes tillgängligt för streaming på deras myspace-sida i en vecka, några dagar innan den faktiska utgivningen på CD. Omslaget till skivan designades, precis som alla bandets skivor från 1999 och framåt, av Dark Tranquillitys gitarrist Niclas Sundin. Hans företag Cabin Fever Media har även gjort skivomslag till band som Arch Enemy, In Flames och Soilwork.

Dark Tranquillity har turnerat över hela världen och består i dag av originalmedlemmarna Mikael Stanne, Niklas Sundin, Anders Jivarp, Martin Heriksson, samt keyboardisten Martin Brändström som anslöt sig 1998 och basisten Daniel Antonson från Soilwork som gick med 2008.

 

Så jävla metal

Den svenska hårdrockens historia