Den svenska hårdrockens historia

Så jävla metal berättar den fascinerande, rörande och humoristiska historien om hur Sverige blev en världsnation i en av de starkaste och största populärkulturella företeelserna någonsin.

Här på Så jävla metal-sajten bjuds det dessutom på omfattande extra webbmaterial med unika klipp och bilder ur den svenska hårdrocken. Vi har grävt i arkiven och kommer här att bjuda på fantastiskt material med ett stort antal svenska hårdrocksband som på olika sätt bidragit till det svenska hårdrocksundret. Så förkovra er i extramaterial, arkiv-klipp och -bilder, konsertklipp och ytterligare intervjuer och information om de medverkande banden! Se ett smakprov på ett klipp ur arkivet nere till vänster i artikeln – med Europe från 1987!

Sverige är i dag en av världens största producenter av hårdrock. Superstjärnor som Europe och Yngwie Malmsteen har visat vägen till de stora scenerna och band som Candlemass och Bathory har varit stilbildande och etablerat helt nya genrer. Men det har inte alltid sett ut så – och framgångarna har inte kommit utan uppoffringar.

Så jävla metal är en dokumentär full av unika intervjuer, ögonvittnesskildringar, anekdoter och, såklart, en jävla massa metal. Regissören Yasin Hillborg är själv hårdrockstrummis och det har tagit honom över fem år att genomföra detta omfattande filmprojekt. I över 100 intervjuer har han fått ”a lla” att medverka, från det tidiga 70-talets November och Neon Rose via Europe och Yngwie Malmsteen till dagens metallgiganter Arch Enemy och In Flames. Öppenhjärtigt och initierat berättar de den fantastiska historien om det svenska metallundret. Film- och musikvideoregissören Jonas Åkerlund har medverkat som mentor och kreativ producent.

Så jävla metal hade svensk biopremiär i oktober 2011.

Längre ned på denna sida hittar du mer klipp, intervjuer och musik med alla de banden som medverkar i den första delen av Så jävla metal. Från November till Candlemass!

Sändningar – Så jävla metal:

Del 1 – lördag 3 november kl 19.00 i SVT2
Del 2 – lördag 10 november kl 19.00 i SVT2