Europe – världsstjärnorna från Upplands Väsby

Europe är bandet som gjorde det omöjliga. 1986 låg deras hit The Final Countdown nummer ett på listorna i 25 länder samtidigt. Sveriges genom tiderna största rockband var ett faktum.

Europe bildades 1979 under namnet Force och bestod ursprungligen av Joey Tempest (sång, keyboard), John Norum (gitarr), Peter Olsson (bas) och Tony Reno (trummor). Dock hoppade Peter Olsson snart av och ersattes av John Levén. Bandet började göra demos och spela på lokala festivaler i Upplands Väsby och omkring Stockholm. De mötte tidigt motstånd från musikproducenter och skivbolag som ansåg att de borde sjunga på svenska och inte på engelska. Den stora vändpunkten kom 1982 i samband med musiktävlingen Rock SM som Europe vann. Strax innan tävlingen tog de namnet Europe. Segern var en sensation. Ingen hade väntat sig att ett hårdrocksband skulle ta hem första pris, än mindre ett band som sjöng på engelska.

Vinner Rock-SM
Vinsten i Rock SM innebar en vändpunkt i Europes karriär. De fick ett skivkontrakt på Hot Records och släppte året därpå sin självbetitlade debutplatta som sålde bra i Sverige och i Japan. Men det skulle dröja till uppföljaren, Wings of Tomorrow, innan utländska skivbolag fick upp ögonen för bandet.  Vid den här tiden ersattes trummisen Tony Reno med Ian Haugland, och bandet tog också in Mic Michaeli på keyboard.

1985 fick Europe ett internationellt skivkontrakt på CBS Records och samma år började de spela in det tredje album som skulle föra dem till den absoluta världstoppen.

Världssuccén
1986 släpptes The Final Countdown. Albumet sålde trippel platina i USA och titelspåret med det numera klassiska syntriffet låg vid en tidpunkt etta på listorna i 25 länder – samtidigt. Det var Europes största stund, en framgång som placerade bandet på världstoppen. Men den nya kommersiella succén skapade också spänningar mellan bandets medlemmar. I november 1986 valde John Norum att hoppa av eftersom han tyckte att bandet blivit för kommersiellt och ägnade för mycket tid åt promotion.

Norum ersattes av Key Marcello när Europe var på toppen av sina framgångar. Inte mindre än tre singlar från The Final Countdown nådde US Top 40-listan och åren därpå följde stora turnéer i USA och i Europa. 1988 följde Europe upp sin succéskiva med bandets fjärde album, Out Of This World, och singeln Superstitious nådde plats 31 på US Top 40-listan. Det skulle komma att bli den sista singel bandet hade på en amerikansk topplista. Ytterligare turnéer följde, den här gången tillsammans med Def Leppard, men de stora framgångarnas tid var på väg mot sitt slut, inte bara för Europe, utan för många andra hårdrocksband.

Europe tar paus
Under december 1991 sålde Nirvana 400 000 exemplar i veckan av albumet Nevermind i USA. En ny form av rock konkurrerade nu om rampljuset – grunge. Samma år släppte Europe albumet Prisoners In Paradise. Singeln I’ll Cry For You lyckades klättra till plats 28 på den brittiska topplistan, men den riktiga succén uteblev. Vid slutet av 1992 bestämde sig Europe för att, efter en tio år lång karriär, ta en paus.

Comebacken
Europe återförenades på nyårsafton 1999 för en konsert i Stockholm i samband med millennieskiftet. Det dröjde dock tills 2003 innan bandet annonserade sin officiella återförening som också inkluderade John Norum. Under 00-talet har bandet gett ut tre album, varav de senare innehåller ett mer retro, 70-talsinspirerat sound. 2012 släppte Europe sitt nionde album, Bag of Bones.

Så jävla metal

Den svenska hårdrockens historia