November – Sveriges första hårdrockband

November är ett kultband inom svensk rockmusik. Liksom banden inom proggrörelsen sjöng de på svenska, men November var banbrytande i Sverige med sitt tunga sound.

November bildades 1969 i Vällingby utanför Stockholm. Till en början gick bandet under namnet Train, sättningen bestod av Christer Stålbrandt (sång och bas), Snowy White (gitarr; senare i Thin Lizzy) och Theo Sahlsberg (trummor), Theo ersattes dock tidigt av Björn ”Binge” Inge från Christers tidigare grupp The Imps. Strax efter flyttade Snow White hem till England och ersattes av Richard Rolf. Inspirationen hämtades från band som Led Zeppelin och Cream – tung, bluesinfluerad hårdrock.

Namnbyte och svenska texter
Gruppen fick en spelning, den första november 1969, på Cue Club i Göteborg tillsammans med Fleetwood Mac. Med Snowy ute ur bilden var låtarna på svenska och ett svenskt namn på gruppen ansågs mer passande. Helt sonika tog de namnet på månaden för spelningen i Göteborg, November. 

Efter en tid med konserter på ungdomsgårdar och klubbar fick November chansen att medverka i radio, vilket gav eko hos skivbolaget Sonet Records. En tid därefter gav bandet ut sitt debutalbum, En ny tid är här. Skivan blev en framgång och låg tvåa på Kvällstoppen sommaren 1970, etta var Simon & Garfunkels Bridge over Troubled Water och trea var The Beatles med Let it Be. Det flitiga spelande fortsatte och turnéer genomfördes också utomlands, bland annat i Holland, Tyskland och England. 

Soppatorsk
Bandet släppte ytterligare två skivor under början av 70-talet, men de långa turnéerna var slitsamma för medlemmarna. ”Bensinen var slut” och på nyårsafton 1972 – bara tre år efter Novembers bildande – gjorde bandet sin sista spelning på klubb Domino i Stockholm.

Bandet återförenades 1993, men bara för en enda spelning, i samband med utgivningen av en liveskiva inspelad under turnén 1971. De har sedan dess gjort ett fåtal livespelningar under 2007, bland annat på Sweden Rock och när skivbolaget Mellotronen firade 20 års jubileum. Trots att Novembers karriär blev kortlivad gjorde de ett bestående avtryck i svensk musikhistoria.