Sabaton – med krig som tema

Sånger om berömda fältslag och texter om stora härförare är centralt i Sabatons värld. Bandet har anammat det krigiska temat, vilket har gett en särprägel och stora internationella framgångar.

– Vi är intresserade av historia och tänkte att vi kanske kunde skriva om det. Eftersom vi spelar hårdrock kändes det fel att skriva om EU:s utveckling eller liknande, men krigstemat fungerar bra ihop med musiken.

Sabaton bildadas 1999 i Falun med namnet Aeon. De brukar kategoriseras som ett power metal band vilket innebär att låtarna kännetecknas av starka melodier, kraftfull sång i högt tonläge medan texterna ofta har svulstiga teman som krig, sagor och fantasy.

Demosamling gav napp
Bandet bestod inledningsvis av Rikard Sundén( komp-/sologitarr, körsång), Pär Sundström (bas) och Daniel Mullback (trummor, körsång). När de första gången gick in i studion ändrade de namnet och fick också två nya medlemmar; Oskar Montelius (solo-/kompgitarr, körsång) och Joakim Brodén (sång, keyboard). 2000 var bandet redo att spela in mer material och vände sig till producenten Tommy Tägtgren i Abyss studio. Demosamlingen Fist for Fight spelas in i två omgångar och Tägtgren anses stå bakom mycket av bandets speciella sound. Demosamlingen skickades till olika skivbolag och Sabaton får så småningom napp. Fist for Fight ges ut 2000 av det italienska skivbolaget Underground Symphony.

Året därpå spelar Sabaton in albumet Metalizer. Den hamnar dock inte i butikerna förrän fem år senare på grund av konflikter med det italienska skivbolaget. Fiaskot med den outgivna skivan stoppar inte Sabaton. Istället tar de saken i egna händer och återvänder till Abysstudion utan stöd från något skivbolag. Tillsammans med Tommy Tägtgren spelar de in sitt tredje album, Primo Victoria, som betyder ungefär Den stora segern och syftar på Dagen-D och slaget om Normandie. Singeln Into the Fire handlar om ytterligare ett krig i modern tid, nämligen Vietnamkriget.

Drar utomlands
2005 får bandet kontrakt med det svenska skivbolaget Black Lodge och albumet Primo Victoria kan ges ut. Primo Victoria är också en ”seger” för bandet som 2005 äntligen får ge ut en platta ”på riktigt”. Samma år får Sabaton sin första spelning utomlands, i Andernach, Tyskland på Swordbrothers Festivalen.

Inspelningen av albumet Attero Dominatus (Ungefär ”krossa tyrannin") tar bara tre veckor och lite senare 2006 åker Sabaton ut på sin första Europaturné som förband till Edguy och Dragonforce. När de återvänder till Sverige spelar de tre konserter med Eurovisionsvinnarna Lordi, innan de åter 2007 åker ut på ännu en Europaturné som förband till Therion och Grave Digger. Under tiden bandet är på turné löser skivbolagen Black Lodge och Underground Symphony tvisten om det outgivna albumet ”Metalizer” som äntligen kan ges ut.

Fin kritik och stora gig
2007 spelar Sabaton in sitt femte album” The Art of War” som baseras på över 2500 år gamla skrifter av den kinesiske krigarfilosofen Sun Tzu. Låtarna på albumet följer bokens kapitelindelning och behandlar krigstemat på ett nytt sätt. Första singeln ”Cliffs of Gallipoli” gick upp på första plats på svenska singellistan och sålde så småningom guld (20 000) i Sverige. Albumet når femte plats på svenska försäljningslistan och nomineras till en grammis. Sabaton får fina recensioner för albumet utomlands och turnerar flitigt.  Mellan 2008 och 2009 ger de 160 konserter i mer än 20 länder.

Sabaton har de senaste åren blivit ett av Sveriges mest turnerande band med arena- och festivalspelningar över hela världen. Bland annat fick bandet äran att spela för 10 000 fans på ett av andra världskrigets stora slagfält, utanför Wizna i Polen. Just det slaget är temat för låten 40:1 på albumet ”Art of war”.