Shotgun Messiah – svensk glamrock i LA

Missnöje med de svenska skivbolagsdirektörerna resulterade i fyra enkelbiljetter över Atlanten. Där föddes Shotgun Messiah, som under sin karriär gick från sleaze till ett mer, för nittiotalet tidstypiskt industrisound.

Shotgun Messiah bildades 1985 under namnet Kingpin av Tim Sköld (Tim Tim Skold) och Harry Aarne Kemppainen (Harry K Cody) i Skövde. De tog snart kontakt med trummisen Pekka Ollinen (Stixx Galore). Överst på Kingpins önskelista över sångare stod Easy Action sångaren Bo Stagman eller Zinny Zan. Zinny och Easy Action hade precis gått skilda vägare och när han fick höra Kingpins demoinspelningar var han inte svårövertalad att ta platsen som bandets sångare.

Flytt till Hollywood
Tillsammans spelade killarna i Kingpin in debutskivan Welcome to Bop City som släpptes i Sverige 1988 på bolaget CMM. Bandet ville dock testa sina vingar på andra sidan Atlanten, och efter att ha blivit signade av det oberoende skivbolaget Relativity Records gav de sig av till Hollywood, där det var dags för ett namnbyte då det fanns ett annat band med namnet Kingpins. Det nya namnet blev Shotgun Messiah och Welcome to Bop City mixades om och släpptes som deras självbetitlade internationella debutalbum 1989.

Ett år senare sparkades Zinny J. Zan från bandet. Rollen som sångare togs över av Tim Tim och Bobby Lycon från New York rekryterades som basist. Bandets andra album Second Coming släpptes 1991, och även om Stixx är krediterad som trummis är trummorna på plattan en mix av triggade och programmerade trummor.

Utvecklar industrisound
En EP, I want more, med ett gäng punkcovers och några akustiska versioner av tidigare låtar släpptes 1992. Strax därefter var Skold och Cody de enda medlemmarna igen. Istället för att ge upp gick de in i studion och skapade Shotgun Messiahs tredje fullängdsalbum, Violent New Breed. Ett album som gick mer åt det industriella hållet med trummaskiner och samplingar. Soundet beskrevs som ”Mötley Crüe möter Ministry”.

Den stora skillnaden mellan Shotgun Messiahs första och sista album var inte uppskattad av alla fans, och Skold och Cody lade strax därefter ner bandet för att gå vidare till nya projekt.

Sköld spelar med Marilyn Manson
Sköld gav sig på en kort solokarriär, för att sedan arbeta med bland annat Marilyn Manson och det tyska industrirockbandet KMFDM. Cody spelade i mindre band som Coma och Das Cabal som aldrig lyckades ge ut något album.

Stixx och Lycon fortsatte samarbeta i bandet U.N.I. (You And I), medan Zan, efter att ha lämnat Shotgun Messiah, begav sig tillbaka till Stockholm, för att så småningom lansera sitt eget band Zan Clan.

Så jävla metal

Den svenska hårdrockens historia