Svensk death metal

Sverige blev aldrig något föregångsland inom den ursprungliga extrema metal vågen, thrash metal. Däremot kom många svenska band att få stor betydelse för utvecklingen av det som tog vid därefter och kom att kallas för Death Metal.

Undergroundrörelser som hardcore-punken, obskyra hårdrockband och den extrema hårdrocken attraherar i första hand de mest hängivna fansen, eller snarare freaksen och nördarna. Så var fallet i allra högsta grad när death metal scenen blommade upp. Fenomenet tape trading, där kassetter med demos och liveinspelningar skickades kors och tvärs över världen, gjorde att det gick att komma över den senaste och mest extrema hårdrocken.

Nya extrema genrer
Det var genom tape trading som Nicke Andersson (Entombed, Hellacopters mfl.) fick upp öronen för death metal och grind core, i stort sett de mest extrema formerna av musik med anknytning till rocken som går att föreställa sig. Inspirerad av amerikanska undergroundband bildade han 1987 death metal-gruppen Nihilist. I gruppen ingick också medlemmar från ”thrash-bandet” Morbid. Nicke Anderssons kompis Fred Estby bildade också ett death metal-band, Dismember.

I Stockholm fanns också Treblinka, i Göteborg fanns Grotesque, på Gotland verkade Grave och i Malmö Obscurity. Små isolerade öar av band utspridda över landet. 1989 bytte Nihilist namn till Entombed och flera grupper började komma fram. Stockholm blev ledande för death metal i Sverige med band som Unleashed, Carnage, Tiamat (tidigare Treblinka), Therion, Afflicted, Crematory, Desultory, Unanimated och Necrophobic.

Tungt gitarrljud och punkig attityd
Det som var typiskt för svensk death metal och i synnerhet Stockholmsscenen var det så kallade Sunlight-ljudet, döpt efter Studio Sunlight där producenten Tomas Skogsberg verkade. Det karaktäristiska för hans produktioner var det extremt tunga gitarrljudet som Nihilist och Entombed hade. Efter dessa bands tidiga inspelningar i Sunlightstudion försökte många band efterlikna det tunga soundet. Sunlight-ljudet blev efter hand synonymt med Stockholms death metal. Tillsammans med en skitig, nästan punkig attityd var det vad som särskiljde de svenska banden från de amerikanska. I stor utsträckning var det också det som gjorde Stockholm och Sverige världsledande för death metal tillsammans med Tampa i Florida där många av de amerikanska banden växte fram.