The Hellacopters – Rock n' Roll på hög nivå

The Hellacopters startade som ett sidoprojekt med medlemmar från Backyard Babies och Entombed. Projektet blev större än förväntat när debutalbumet plötsligt fick en grammis, och de efterföljande plattorna sålde guld.

The Hellacopters bildades 1994 av Nicke Andersson (sång och gitarr) från Entombed, Dregen (gitarr) från Backyard Babies, Kenny Håkansson (bas) och Robert Eriksson (trummor). Kenny Håkansson var en barndomsvän till Nicke Andersson, och Dregen och Eriksson kom in i gänget genom att arbeta som roddare under Entombeds turnéer.

Under en av dessa turnéer i USA hittade Dregen och Eriksson en tidskriftsartikel om hur CIA med hjälp av helikoptrar spionerade på marijuanaodlingar i Mexico. Mexikanarna kallade helikoptrarna för hellacopters.

Grammisvinnande debutskiva
Bandet spelade in och släppte två singlar, Killing Allan och 1995, på Anderssons egna bolag Psychout Records. Strax därefter fick de kontrakt med White Jazz Records. Med inspiration från band som Sex Pistols, MC5, Venom och Motörhead spelades debutalbumet in 1996. Inspelningen tog 26 timmar och plattan vann en grammis för Årets Hårdrock.

Uppmärksamheten ledde bland annat till att bandet fick agera förband åt KISS under deras Skandinavienturné året efter. Innan de gav sig iväg rekryterades Anders ”Boba Fett” Lindström som keyboardist.

Det som började som ett sidoprojektet växte sig allt större och 1998 valde Nicke Andersson att hoppa av Entombed för att kunna lägga den tid som behövdes på Hellacopters. Dregen å andra sidan valde istället att hoppa av Hellacopters för att satsa på Backyard Babies.

Strängen ersätter Dregen
Flera olika gitarrister gick tillfälligt in i bandet för att ersätta Dregen, och under inspelningen av tredje albumet, Grande Rock, hoppade även keyboardisten Lindström in som andre gitarrist. 

Grande Rock tog bandet ett steg från den Detroit rock-inspirerade musikstilen till ett mer 70-tals inspirerat sound.

Robert Dahlqvist, med smeknamnet ”Strängen” efter alla strängar han lyckades ha sönder under bandrepen, blev Dregens permanenta ersättare och bandet gav sig ut på turné med Wayne Kramer (MC5), The Nomads och Powder Monkeys.

Första guldskivan
High Visibility
som släpptes 2000 blev bandets fjärde fullängdare och deras första album att sälja guld. Även uppföljaren, By The Grace Of God, som släpptes två år senare, sålde guld. Det albumet blev även bandets mest kommersiellt framgångsrika.

Sjätte albumet fick titeln Rock & Roll Is Dead som en kommentar till hur bandmedlemmarna såg på läget i dagens musikindustri.

Även det följande albumet, Head Off, som släpptes 2008, var en kommentar till musikindustrin. Bandet valde då att släppa en skiva med enbart covers, men enbart på nyare låtar av band som de tyckte att fler människor borde upptäcka. De hade ändrat uppfattning om att rock n' rollen skulle vara död, och menade att fanns massvis med bra band, man var bara tvungen att gräva lite. 

Coveralbum och upplösning
Att  Head Off  skulle bli ett coveralbum valde bandet att hålla hemligt så länge som möjligt, med förhoppningen att lyssnarna skulle ta sig an skivan utan förutfattade meningar.

Strax efter att Head Off släpptes valde The Hellacopters att splittras med motiveringen att de ville sluta medan de fortfarande låg på topp.

Så jävla metal

Den svenska hårdrockens historia