Thrash metal

Den 25 juni 1983 släppte Metallica sitt debutalbum, Kill’em All. Kanske var det då genren thrash metal föddes. Metallica var influerade av den nya vågen av brittisk heavy metal och den nya råpunken eller hardcore och samtidigt var gruppens sound en motreaktion på glam och sleaze metal banden i deras hemstad LA. Ju mesigare glambanden lät och ju mer smink de hade desto snabbare och hårdare spelade Metallica. 

LA var inte redo för Thrash (har ofta, felaktigt benämnts trash metal i media i Sverige), som betyder prygla och slå, och Metallica flyttade norrut till San Francisco. Där var scenen mycket mindre polerad än i LA och NWOBHM föredrogs framför sleaze och glam. San Francisocs Bay Area blev ett epicentrum för thrash metal och band som Metallica, Exodus, Testament, Death Angel, Vio-lence, Forbidden mfl.

I Sverige var det ofta extrema punkband som gick över till att börja spela thrash metal. Unga musiker som hade spelat aggressiv punk hade blivit bättre på sina instrument och gick över till thrash metal som bygger mycket på att banden är väldigt samspelat och att musiken är väldigt exakt och precis. En del band spelade också så kallad Crossover – en blandning av hard core-punk och (thrash) metal. Ett par exempel på punk och hard core band som gick över till thrash är Agoni som blev Agony och The Krixhjälters som blev Omnitron. Andra svenska thrash metal band från eran är Kazjurol, Hexenhaus, Ice Age och Mezzrow. På nittiotalet bildades Göteborgsbandet The Haunted av bland annat medlemmar från At The Gates.

Sverige blev aldrig något föregångsland i thrash metal-sammanhang, men mörkare ljud skulle snart sätta Sverige på kartan i och med den svenska Death metal scenen.