Treat – Europes konkurrenter

Under andra hälften av 80-talet hade Treat sin storhetstid. De var tillsammans med 220 Volt ett av de svenska band som kom fram i kölvattnet på Europes framgångar. Treat lyckades bra och turnerade i bland annat Tyskland och Japan.

Treat bildades 1982 i Stockholm av Robert Ernlund (sång), Anders ”Gary” Wikström (gitarr) och Leif ”Lillen” Liljegren (gitarr). De hade spelat tillsammans under andra konstellationer sedan flera år tillbaka. En demo spelades in och skickades till ett antal skivbolag som alla tackade nej.

Sommaren 1983 fick bandet tillskott av Mats ”Dalton” Dahlberg (trummor) och Tomas Lind (bas) och det var nu det började hända grejer. Dalton hade kontakter inom skivbolaget Polygram som vid tillfället var på jakt efter ett nytt svenskt hårdrocksband att skriva kontrakt med.

Tudelade känslor hos Joey Tempest
Inspirerade av band som Def Leppard, KISS och Whitesnake gick killarna in i Polygrams studio för att spela in nya demolåtar. Treats första singel ”Too Wild” släpptes i maj 1984, en låt som gjorde Joey Tempest (Europe) både arg och glad samtidigt. Europe var vid den här tiden det enda större och välkända hårdrocksbandet i Sverige, men nu började de känna av konkurrensen. Tempest har i intervjuer sagt att han visste att det skulle bli en hit, och att han var tvungen att skriva något ännu bättre för att kunna konkurrera med killarna i Treat.

Precis som Jeoy Tempest hade förutspått blev ”Too Wild” en stor hit, och bandet hann inte med mer än två livespelningar innan de fick förfrågan att vara förband åt W.A.S.P. under deras första Sverige-turné. I oktober samma år släppte bandet ytterligare en singel, för att sedan i december gå in i studion för att spela in sitt första fullängdsalbum, Scratch and Bite.

Förband åt Queen
Snart var det dags för bandets andra album, The Pleasure Principle,  som släpptes 1986. Tyvärr blev skivan inte den succé de hade hoppats på, men det här var också året då Europes The Final Countdown släpptes. En skiva som blev en stor framgång världen över, vilket gjorde det svårare för andra hårdrocksband att klättra lika högt på listorna.

Treat fortsatte ändå som ett av Sveriges största hårdrocksband och spelade som förband åt Queen samma år. Två år senare nådde bandet toppen av sin karriär när de spelade på ”Monsters of Rock”-festivalen i Tyskland. Där spelade de för sin största publik någonsin och konserten sändes på TV.

Splittring och comeback
Gruppen fortsatte över åren att spela in och ge ut skivor, men i mars 1993 gjorde bandet sin sista spelning tillsammans och bestämde sig sedan för att gå skilda vägar.

Dock samlades de igen 2006 och släppte ett samlingsalbum som även innehöll två nyskrivna låtar, och samma år spelade de för 4 000 personer på Sweden Rock Festival.

2010 var bandet tillbaka på allvar och släppte då, 25 år efter debutalbumet, en ny fullängdsskiva, Coup De Grace. Treat består idag av Robban Ernlund (sång), Anders ”Gary” Wikström (gitarr), Jamie Borger (trummor), Patrik ”Green” Appelgren (keyboard) och Björn ”Nalle” Påhlsson (bas).