Yngwie Malmsteen köper klocka för 137 000:-

Se reportaget från 1992 där Yngwie på toppen av sin karriär berättar om musiken, pengarna och framgångarna.

Den 18:e september 1970 dog Jimi Hendrix. En sjuårig Yngve satt och tittade på TV och ett inslag om att Jimi Hendrix gått bort visades. Storögt såg han hur Jimi attackerade publiken med feedback och slutligen, på ett nästan rituellt vis, eldade Jimi upp sin gitarr. Samma dag som Hendrix dog föddes gitarristen Yngwie Malmsteen.

Yngwie Malmsteen (född Lars Johan Yngve Lannerbäck) växte upp i ett musikaliskt hem, och blev också tidigt inspirerad av klassiska kompositörer som Paganini och Bach. På sin åttonde födelsedag fick Yngwie skivan Fireball med Deep Purple. Jimi Hendrix uppenbarelse, Ritchie Blackmores virtuositet och den klassiska musiken som fanns i Yngwies hem är sannolikt de huvudsakliga influenserna som formade en av världens bästa gitarrister och lade grunden till hans Neo-klassiska stil.

Bildade band tidigt
Redan som nioåring bildade Yngwie olika band, men inte många av Yngwies medmusikanter kunde matcha hans smått maniska driv. Så småningom började demokassetter spelas in, men musikbranschen i Sverige i slutet på sjuttiotalet var inte redo för Yngwie Malmsteens musik. Yngwie drömde om att kunna åka till London eller någon annanstans och lyckas där. Han läste NME och Melody Maker. En dag såg han en annons i Guitar Player Magazine. De sökte nya talanger och uppmanade lovande gitarrister att skicka in sina demos. Yngwie trodde inte att det skulle ge något, men skickade ändå in en demo.

Innan han viste ordet av började telefonen ringa – konstant. Alla sa samma sak – Du måste komma över till USA! 1983 flyttade Yngwie Malmsteen till Los Angeles på vinst och förlust och började spela i LA-bandet Steeler. Steeler var kanske inte det band Yngwie hade hoppats på att få spela med i första hand, men de blev en språngbräda och ledde till många erbjudanden. När Graham Bonnett som tidigare sjungit med Rainbow skulle sätta ihop ett nytt band, Alcatrazz, bestämde sig Yngwie för att gå med. Samarbetet med Bonnett skar sig tidigt, men resulterade i ett studioalbum och en liveskiva.     

Big in Japan
I Japan blev Yngwie snabbt väldigt populär och han fick en förfrågan om att göra en soloskiva. Han bestämde sig för att sätta ihop sitt gamla svenska band, Rising Force i USA. Bröderna Jens och Anders Johansson (Silver Mountain), söner till jazzpianisten Jan Johansson, var åter med i sättningen, även om Anders medverkade först på Yngwies andra album, Marching Out.

1984 släppte Yngwie Malmsteen sin solodebut, Rising Force. Skivan blev nominerad till en Grammy och Yngwie har sedan debuten rankats som en av världens bästa gitarrister. Av Time Magazine är han utsedd till världens nionde främsta gitarrist någonsin. Yngwie Malmsteen har under åren släppt ett tjugotal studio- och livealbum. 2010 kom skivan Relentless och det kommande albumet är titulerat Spell Bound.