”Jag känner igen mig i Sherlock”

Lika som bär? Nja, men Anders Jansson är också otålig och älskar att bära rock.
Lika som bär? Nja, men Anders Jansson är också otålig och älskar att bära rock.

På lördagarna leder han Sveriges största tv-program med nära fyra miljoner tittare. Men när Melodifestivalen tar slut så är det direkt till ett annat äventyr Anders Jansson längtar.

– Problemet med att vara programledare för #melfest är just att jag måste se Sherlock först på söndagen, twittrade Anders Jansson ut efter första deltävlingen.

SVT sänder serien Sherlock direkt efter Melodifestivalen på lördagar och efter senaste deltävlingen löste Anders tv-krocken genom att se Sherlock i SVT Play på tåget hem från Linköping. Mästerdetektiven upptäckte han redan som tonåring och läste Conan Doyles böcker om Sherlock Holmes om och om igen. Nu är han fast i tv-serien där manusförfattarna (Steven Moffat och Mark Gattis) har tagit romanklassikern till modern tid.

– Serien känns hypermodern och gammalmodig på samma gång. Den är underbar.

Lätt att tycka om

De senaste veckorna har SVT repriserat säsong 1 och 2 av BBC-serien. Men nu är det den nya säsongen av Sherlock som visas. Precis som tidigare så är relationen mellan Holmes och hans kollega Watson en viktig del i handlingen. TV-krönikören Fredrik Virtanen skrev så här på Twitter efter premiären.

 ”Alltså den här nära-bögbromancen är så fantastiskt fin. Gråter. #Sherlock” @fvirtanen

Relationen mellan Sherlock och John är både komplicerad och enkel menar Anders.

– Sherlock är ju rätt så knepig och hans hjärna kommer ibland i vägen för hans hjärta. Men när man väl brutit sig igenom den till 90 procent omedvetna arrogansen och föraktet för ”långsamma” hjärnor, så är det en väldigt lojal och skör person. Och då är han lätt att tycka om.

Älskar att gå i rock
Trots de många udda dragen hos Sherlock, spelad av Benedict Cumberbatch, så ser Anders ändå att det finns likheter mellan dem.

–Jag känner igen mig i de snabba associationerna, otåligheten och dramatiken. Och jag älskar att gå runt i lång rock.

Anders är nu i förberedelserna inför den tredje deltävlingen i Melodifestivalen. På frågan om hur Sherlock skulle hantera programledarrollen är han rätt säker.

– Jag tror inte Sherlock hade varit jättebra på att leda Melodifestivalen. Han hade troligtvis listat ut vinnaren före omröstningen.

4 snabba med Anders

Nour el Rafai eller John Watson som programledarpartner?
Nour. Även om John Watson hade varit bra om det händer något, eftersom han är läkare.

Sean Banan eller Moriarty som extranummer i Melodifestival-finalen?
Det var nog en av de märkligaste frågorna jag fått, men ett musikaliskt återskapande av Holmes' och Moriartys slagsmål vid Reichenbach-fallen hade varit kul att se.

Christer Björkman eller Benedict Cumberbatch som sällskap på öde ö?
Det känns som att Christer och Benedict hade haft roligare utan mig. Så jag väljer bort mig.

Leda Eurovison eller gästspela i Sherlock säsong 4?

Det hade varit kul att få prata med Moldaviens jury-ordförande. Men jag får nog säga gästspela i Sherlock säsong 4. Kanske Jabez Wilson i The Red-Headed League?

Sherlock

Brittiskt kriminaldrama