Nya fall för Sherlock och Watson i säsong 3

Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) och Doctor John Watson (Martin Freeman).
Trailer för Sherlock 3

I februari sände SVT den efterlängtade tredje säsongen av Sherlock Holmes och John Watson.

Alla symboliska detaljer från Conan Doyles originalmanus finns kvar, som att huvudpersonerna bor på Baker Street 221 B, har samma namn och att, någonstans där ute, väntar den mystiske Moriarty på dem. I säsong 3 är Benedict Cumberbatch tillbaka som Sherlock Holmes med sin trogna vän, John Watson, spelad av Martin Freeman. En säsong 4 beräknas komma under 2016.

"Bättre än Game of Thrones"
I samband med premiären i SVT den 1 februari började diskussionen ta fart i sociala medier. För många var det en efterlängtad säsongstart.

"Kan kanske bero på att jag ser #Sherlock mitt i natten. Men tror inte man blir besviken på den här säsongen heller." @VestlundMalin

"Sherlock Holmes är nog den bästa serie jag sett i mitt liv. Bättre än Game of thrones. helt seriöst vet knappt vad jag ska säga." @hsegerstad

Det var många som hylllade säsongstarten men även denna säsong var det många som diskuterade Sherlock och Johns speciella vänskap.

"Jag hade nog slagit ihjäl Sherlock Holmes om jag varit Dr Watson. Men nu sitter jag o småler åt det okänsliga geniet." @havsfrun

"Alltså den här nära-bögbromancen är så fantastiskt fin. Gråter. #Sherlock". @fvirtanen

En modern man
Serien Sherlock Holmes är skapad av Steven Moffat och Mark Gattis och för dem har det varit viktigt att lyfta fram äventyret.

– Conan Doyles berättelser handlar aldrig om gasljus och kostymer. De handlade i stället om briljanta idéer, fruktansvärda skurkar och blodfyllda brott. Krinolinerna kan helt enkelt dra åt h.... Andra detektiver tar hand om fall, men Sherlock Holmes är på äventyr och det är det som är det viktiga.

Att Sherlock Holmes alltid varit en modern man förstod man redan när sir Arthur Conan Doyle skrev om honom i slutet av 1800-talet. "Vår" Sherlock lever i dagens moderna London, vilket innebär att han är om möjligt ännu mer otålig, svår att samarbeta med, kan få fram andra typer av bevis och detaljer och även kan vara farlig.

Den moderne Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) kan avslöja en datatekniker tack vare personens slips eller en pilot tack vare dennes tumme. Han har en unik analytisk förmåga som knappast återfinns någon annanstans i världen, och han lever på att lösa mord mer av uttråkning än något annat. I alla fall handlar det inte bara om pengar. Ju mer komplicerat och invecklade fallen är desto bättre, i alla fall enligt Sherlock.

Doktor Watson (Martin Freeman) har återvänt från kriget i Afghanistan som krigshjälte, men också med en förlorad själ. De två männen kunde inte vara mer olika, men Sherlocks inspirerade intellektuella kast och Watsons pratiska läggning skapar snabbt en mycket gynnsam allians.

Sherlock

Brittiskt kriminaldrama