Mord mellan Nordsjön och Atlanten

Sandy Wilson (Steven Robertson), Jimmy Perez (Douglas Henshall) och Alison MacIntosh (Alison O'Donnell) i serien Shetland.
Sandy Wilson (Steven Robertson), Jimmy Perez (Douglas Henshall) och Alison MacIntosh (Alison O'Donnell).

Serien Shetland bygger på Ann Cleeves böcker om polismästare Jimmy Perez (Douglas Henshall), som har återvänt till ön efter ett antal år på fastlandet. Shetland är ett litet samhälle där människor håller ihop och att anklaga någon för mord kan vara mer än ett praktiskt problem, vilket polismästare Perez snabbt inser.

I det första och andra avsnittet – varje fall är uppbyggt av två avsnitt – väntar alla på Shetland på Up-Helly-Aa-festivalen, ett tillfälle när många turister kommer till ön. Men när den ensamboende Mima Wilson skjuts till döds utanför sitt hem, där en arkeologisk utgrävning pågick som gjorde henne upprörd, börjar Jimmy Perez fundera över om han verkligen vill ha en massa turister till ön.

Fara för alla på ön
Mima var inte bara upprörd över utgrävningen utan också över att entreprenören Duncan Hunter vill köpa hennes mark för att bygga semesterhus, något som hennes son Joseph har försökt att få henne att göra. När ytterligare en person dör blir det allt svårare för Jimmy Perez och hans kollegor att förstå vad som verkligen har hänt och om det innebär en fara för alla på öarna? 

Knyts samman med andra världskriget
Frågan är också hur långt tillbaka i historien som mordet på Mima Wilson verkligen går? ”To take the Shetland bus” är ett uttryck som uppstod under andra världskriget när män från Shetland förde hem brittiska och norska spioner från det naziockuperade Norge. Bygger mordet på händelser från 60 år tillbaka i tiden?  

Fakta om Shetlandsöarna
Shetlandsöarna är en skotsk ögrupp, med drygt 22 000 innevånare, belägen mellan Orkneyöarna och Färöarna. Ögruppen består av omkring 100 öar och holmar, varav endast 15 är bebodda. Den största ön heter Mainland och där ligger också huvudorten Lerwick. En färjeförbindelse finns mellan Lerwick och Aberdeen, på skotska fastlandet. Shetlands huvudflygplats ligger också på Mainland. 

Originaltitel: Shetland
Produktionsland: Storbritannien
Produktionsbolag: ITV
Produktionsår: 2013
Manus: David Kane efter böckerna Red Bones, Raven Black, Dead Water och Blue Lightning
Regi: Peter Hoar
Producenter: Elaine Collins
Antal avsnitt: 8