Moralpanik, Ravekommissionen och razzior

Skandal tar upp kulturbråken som skakade Sverige. Vi tittar närmare på kampen om 90-talsraveklubben Docklands, som polisen beskriver ”är som att plocka svamp i skogen”.

Hösten 1995 slår Docklands upp portarna i en varvslokal utanför Stockholm. Raveklubben är den dansanta utlöparen av den libertarianistiska gruppen Frihetsfronten och kommer att bli ökänd som ett hedonistiskt drognäste.

Moralpaniken tilltar, Ravekommissionen skapas och gör razzior medan allt från politiker till partykids frågar sig om vuxensamhället än en gång försöker kväva en hel ungdomskultur.

Anders Varveus var med och startade Docklands på 90-talet.

- Miljön skulle vara hård och smutsig. Lokalen skulle vara betong, stål och industriell så man kunde höra dunket från maskinerna som stått där för 20 år sedan, berättar Anders Varveus.

För att förstå bakgrunden till Docklands måste vi gå tillbaka till skarven mellan 80- och 90-tal. I Stockholm och Uppsala har ett gäng ungmoderater fått nog av förmyndarsamhället.

- Sverige på 80-talet var oerhört kontrollerat och ofritt, säger Christian Gergils, grundare av Frihetsfronten.

Nyliberala idéer får starkt fäste i Fria moderata studentförbundet. Idéer om fri invandring, en begränsad stat och legalisering av droger. Man ställer sig och säljer sprit på stan för att förändra alkohollagstiftningen.

En kommission startades under namnet ”Kommission avser ungdomars narkotikamissbruk i Stockholms län”, i folkmun och media kallad ”Ravekommissionen”. Där arbetade bland annat David Beukelmann. När han tittar tillbaka på arbetet i dag erkänner han att det fanns vissa brister då.

- I dag har vi fått en bättre fingertoppskänsla. Vi har förstått att att stänga ner fester inte är lösningen på narkotikaproblemet, säger David Beukelmann.

Gudrun Schyman, före detta partiledare för Vänsterpartiet, besökte Docklands när det begav sig. Hon hade blivit inbjuden av Mats Hinse, men kände då inte till arrangörernas bakgrund.

- Den dåvarande justitieministern tyckte att jag skulle avgå. Folk var otroligt upprörda, berättar Gudrun Schyman.

Vad minns du av Docklands? Diskutera med oss under taggen #skandal.