Martin Luuk: ”Jag är för ett feministiskt helvete”

Martin Luuk gästar Skavlan
Martin Luuk gästar Skavlan

Bröderna Luuk, krigskorrespondenten Janine di Giovanni, Per Sandberg, andreman i norska Fremskrittspartiet, samt Jan Guillou och Anne Holt gästar Fredrik Skavlan denna vecka. Musiken står brittiske Jake Bugg för.

Syskonparet Kristian och Martin Luuk, den förstnämnde Sveriges största programledare, den andre författare och en del av Killing-gänget, var nära att förlora kontakten med varandra för två år sedan. Det ledde till att de bestämde sig för att jobba med och förbättra sin relation. Det har i sin tur lett till föreställningen ”Får man göra slut med sitt syskon” som har premiär nästa år.

Norska Fremskrittspartiets andreman, Per Sandberg, ger den här veckan ut sin självbiografi ”Mot min vilja”. I Skavlan ger han sin första längre TV-intervju om boken.

Svenska tidningar hävdar att norrmännen är lata och själviska, och att Norge är ett fascistiskt land där de fattiga behandlas som djur. De bästa vännerna Jan Guillou och Anne Holt kommer till studion för att försvara sitt eget land. För i den här frågan är de oeniga.

Den prisbelönta författaren och krigskorrespondenten Janine di Giovanni har sedan 1980-talet rapporterat från allt från Bosnien till Syrien för medier som bl a Vanity Fair, New York Times och The Guardian. Men det var när hon bestämde sig för att leva ett normalt familjeliv i Paris hennes helvete började. Hennes bok ”Demoner i dagsljus: En krigskorrespondents memoarer” är nu ute i Skandinavien.

Det brittiske stjärnskottet Jake Bugg slog igenom i hemlandet som 17-åring och har redan hunnit bli nominerad till en Brit Award för årets nykomling. På fredag spelar han ”Slumville Sunrise” i studion.