Skavlan firar 100 avsnitt med guldhjälten Johan Olsson

Johan Olsson gästar Skavlan
Johan Olsson gästar Skavlan

I veckans Skavlan jubilerar programmet med sitt hundrade avsnitt sedan starten i Sverige. Ända sedan det första avsnittet har Skavlan befäst positionen som Skandinaviens största talkshow. På fredag får vi fira tillsammans med guldhjälten och kungen av femmilen Johan Olsson, artisten Sinéad O´Connor som kanske gjort världens bästa cover, före detta integrationsministern Nyamko Sabuni, den norske metalgitarristen Ivar Bjørnson från Enslaved samt överlevnadsexperten Ed Stafford.

I söndags skrev Johan Olsson in sig i svensk idrottshistoria när han i utklassningsstil vann 5-milen under skid-VM. Enligt den norska landslagstränaren, Trond Nystad, kan han ha stått för en av tidernas bästa femmilar. På fredag kommer Skultunasonen till Skavlan.

1990 tog Sinéad O´Connor världen med storm när hon släppte sin version av Prince-låten ”Nothing Compares 2U”. I kölvattnet av berömmelsen följde inte bara lycka utan en kontroversiell religonsdebatt och öppenhet om sin bi-polaritet. Nu är en av Irlands största röster aktuell med ett nytt album och i programmet får vi ett smakprov.

Politiker var det sista hon skulle bli efter att ha växt upp i Kongo med en politiskt aktiv far, som fick lida av förföljelse pga av sina åsikter. I slutändan klarade hon inte av att hålla sig borta från politiken, men efter 12 år som bland annat jämställdhets- och integrationsminister tackade Folkpartiets kontroversiella politiker för sig. Nu vill Nyamko Sabuni tillbaka till näringslivet.

Ivar Bjørnson är gitarrist och låtskrivare i det prisbelönta norska extrem-metal bandet Enslaved. Med en stor internationell fanskara har bandet avslutat en stor Nordamerika-turné och blickar nu mot Europa.

Den tidigare brittiske armékaptenen, Ed Stafford, överlevde sextio dagar ensam på en öde ö. Naken och utlämnad hade Stafford bara sin hjärna och sina händer att förlita sig på. Med sig hade en kamera för att dokumentera sin vistelse. På fredag kommer han till Skavlan för att prata om tiden i total isolering.