Stjärnan från Downton Abbey gästar Skavlan

Mr. Carson (Jim Carter)
Mr. Carson (Jim Carter)

Den brittiske skådespelaren Jim Carter, mer känd som butlern Mr Carson i Downton Abbey gästar Skavlan och berättar om sin rollkaraktär och sig själv.

Efter fyrtio år inom brittisk film och teater var Jim Carter alltjämt en känd skådespelare i England, men med rollen som Mr Carson i Downton Abbey har han blivit en världsstjärna. I serien spelar han den mycket välbelevade och konservativa butlern som följer alla etikettregler in i minsta detalj. Men Jim Carter känner sig inte riktigt igen sig i rollkaraktären.

- Nu för tiden är jag väluppfostrad, men jag har haft en vildare period i mitt liv som var mer rockn'roll. Jag var en hippie med långt hår och en stor mustasch och såg ut som Frank Zappa.

- Min rollkaraktär är väldigt traditionell och försöker hålla tillbaka den nya tiden. Socialt är han oerhört konservativ, konstaterar Jim Carter.

Säsongsavslutningen av Skavlan gästas också av komikern Robert Gustafsson och regissören Felix Herngren. Förväntningarna är höga när den omåttligt populära och bästsäljande boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" av Jonas Jonasson nu blir film. Felix Herngren är producent, manusförfattare och regissör till filmen och Robert Gustafsson har huvudrollen.

”Svensk barnuppfostran skapar en nation av snorungar” skrev internationella medier i höstas. Den svenske psykiatrikern och författaren David Eberhard som var anledningen till skriverierna gästar nu Skavlan. I sin nya bok ”Hur barnen tog makten” hävdar han att svenska föräldrar lär barnen att bestämma allt, behandlar dem som porslinsdockor och uppför sig själva som tonåringar.

Den norska författaren Herbjørg Wassmo gästar även programmet. Hon har under hösten turnerat Norge runt med boken ”Dessa ögonblick”. En självbiografisk roman där den folkkära och prisbelönta författaren berättar om sitt liv från att hon, 16 år gammal, blev mamma, tills hon debuterar som författare.

Den norska singer-songwritern Ane Brun närmar sig slutet på sin Europaturné där hon firat 10 år som artist. På fredag avslutar hon Skavlan med att framföra sin omtalade version av Beyoncés ”Halo”.