Smittad – de var med när hiv kom till Sverige

I den nyproducerade dokumentären ”Smittad” varvas unikt arkivmaterial med vittnesmål från de som var med när hiv kom till Sverige.

Sverige tidigt 80-tal: Café Opera höll på att etablera sig som en nattklubb värd namnet, yuppien hade sett dagens ljus, vi bar axelvaddar, drack café au lait och gick på gym. Den svenska gayrörelsen var på frammarsch efter att Socialstyrelsen 1979 hade beslutat att inte längre klassa homosexualitet som en sjukdom. Men det mullrade i bakgrunden. Ett dittills okänt dödligt virus spreds bland homosexuella män och läkarvetenskapen stod handfallen.

I december 1982 tog infektionsläkare PehrOlov Pehrson och Linda Morfeldt Månsson emot den hostande, avmagrade och febriga Roar på Roslagstulls sjukhus. De skriver ”förmodligen aids” redan i sin första journalanteckning, och några veckor senare bekräftade provsvaren farhågan. Roar blev Sveriges första aids-patient.

Den svenska regeringen, som var världsberömd för sin framgångsrika sociala ingenjörskonst, kavlade upp ärmarna och tog tag i problemet med aids och hiv på ett mer handfast sätt än de flesta andra länder i världen. Aids-delegationen skapades, hiv underordnades den svenska smittskyddslagen och tvångsisoleringar av smittade som "misskötte sig" gjordes möjliga. Miljoner lades ner på framförallt heteroinriktad aids-information. Trots det så spred sig skräcken för sjukdomen, och i rädslans kölvatten kom moralism och diskriminering av utsatta grupper. Än idag hörs den internationella kritiken mot den hårda svenska aids-politiken.

Smittad - när hiv kom till Sverige är är en svensk dokumentär från 2012 gjord av AMP film, Dylan Williams, Erik Pauser och Tinni Ernsjöö Rappe. Unikt arkivmaterial varvas med vittnesmål från de som var med när hiv kom till Sverige.

I dokumentären och här på sajten möter vi de som var med:

Läkaren PehrOlov Pehrson  som försökte göra den sista tiden uthärdlig för de obotligt sjuka under 80-talet. 

Medicinreportern Inger Atterstam som var den första i Sverige som uppmärksammade sjukdomen vilket kom att påverka hennes yrkesliv mer än något annat.

Lotta Lewenhaupt som tvingades bevittna hur hennes nära vänner Roar Klingenberg och Sighsten Herrgårdh tynade bort och dog i aids.

Journalisten Örn Lindstrand som blev smittad av hiv 1988 men överlevde och har klarat sig tack vare bromsmedicinerna.

Kerttu Sturesson, sjuksköterskan som tog hand om patienterna som ingen annan vågade närma sig.

George Svéd som jobbade på RFSL under 80-talet och vars pojkvän dog i aids.

Här på sajten presenteras dessutom en mängd fakta kring hiv och aids samt rörligt material från SVT:s arkiv.