Camilla Henemark: "Jag gillar när saker är lite knöliga"

Camilla Henemark
Camilla Henemark

I kvällens program träffas komikern Soran Ismail, programledaren Johanna Koljonen, skådespelaren Rachel Mohlin, professorn Ulf Ellervik och artisten Camilla Henemark.

Camilla Henemark
Artist Född: 23 oktober 1964
Camilla sommarpratade 1992-10-08 men även 1995
Till Camillas sommarprogram

Camilla växte upp i Vasastan med sin mamma hårfrisörskan Gerd. Pappa som var advokat bodde i England. Camilla flyttade hemifrån redan som 16 åring. Hon började plugga teater på Kulturama och upptäcktes som fotomodell av Sighsten Herrgård. Under större delen av 1980-talet jobbade Camilla som modell samtidigt som hon drev egna modellagenturen ZOO - People & Models.  Hon började som bakgrundsångerska 1984 innan hon träffade Alexander Bard och Jean-Pierre Barda. Tillsammans med designern Camilla Thulin bildade trion gruppen Army of lovers 1987. Gruppen hade stora framgångar i början av 1990-talet framför allt i Europa men även i resten av världen. Camilla lämnade bandet under några år för att tillfälligt återvända innan gruppen upplöstes. Hon har medverkat i TV-program, spelfilmer, debatter, tidningar och radio. I senaste säsongen av Let’s Dance kom Camilla och danspartnern Tobias på femte plats. Som 45-åring fick Camilla diagnosen ADHD och på senare år har hon arbetat som föreläsare för Nationell prevention av suiciditet och psykisk ohälsa där hon talat utifrån sina egna erfarenheter. Camilla har tidvis levt som hemlös och bor nu på ett stödboende. I höstas kom Camilla ut med sin omtalade biografi Adjö det ljuva livet skriven av Carina Nunstedt.

Soran Ismail
Komiker Född: 3 december 1987
Soran sommarpratade 2012-08-01
Till Sorans sommarprogram

Soran är född i Iran och kom till Sverige som spädbarn tillsammans med sina föräldrar. Familjen är kurder från Irak och var tvungen att fly från Saddam Husseins styre. Soran är uppväxt i Knivsta utanför Uppsala och under gymnasiet bodde han ett år i USA som utbytesstudent. Som 19 åring började Soran som stand-up komiker. Mediedebut gjorde han i P3-programmet Eru Edgy och han har även medverkat i Morgonpasset och Tankesmedjan i P3. Mest känd är Soran kanske från humorprogram på TV som Roast på Berns, Extra extra och Parlamentet där han var den yngsta deltagaren hittills. Soran är aktiv på sociala medier och har dessutom en poddcast tillsammans med Aron Flam och Petter Bristav. I våras blev Soran tilldelad utmärkelsen Årets smartaste ungdomsförebild 2012 för sitt ställningstagande mot tobak. Han är intresserad av politik och blandar ofta in samhällskritik i sina stand up-nummer. Under året har han turnerat med den egna showen Resan fortsätter och i höst är Soran aktuell som omvärldsbevakare i SVT-talkshowen Hübinette där han guidar publiken bland veckans viktigaste händelser.

Johanna Koljonen
Programledare, författare, kritiker Född:17 juni 1978
Johanna sommarpratade 2010-08-01
Till Johannas sommarprogram

Johanna är född i Helsingfors och flyttade till Stockholm 1999, nu bor hon delvis i Köpenhamn. Johanna har en kandidatexamen från Oxford har studerat engelsk litteratur på S:t Edmund Hall. Hon skriver krönikor för tidningarna Fokus och Fönstret, tidigare även för Dagens Nyheter. I våras kom Johanna ut med Främling, en bok om Carola Häggqvist, som hon skrivit tillsammans med Andreas Ekström. Hon är även en av manusförfattarna till mangaserien Oblivion High.

Johanna har varit programledare för flera program i radio och TV, exempelvis P3 Kultur och TV-cirkeln: Game of Thrones. 2010 vann hon På spåret tillsammans med Marcus Birro. 2011 fick Johanna Stora journalistpriset som årets förnyare tillsammans med Sofia Mirjamsdotter för twitterkampanjen #prataomdet som uppmärksammade berättelser från sexuella gråzoner – där berättarna både utsatts för och gjort övertramp gentemot andra. Kampanjen gav även Johanna priset Årets Kvinnogärning samma år. #prataomdet finns utgiven som antologi. Johanna ser rollspel som en stor del av sin identitet och kallar sig själv ”nörd”.

Rachel Mohlin
Skådespelare och manusförfattare
Född: 29 maj 1973, 39 år. Rachel sommarpratade 2003-08-02
Till Rachels sommarprogram

Rachel är uppvuxen i Jönköping och var fram till 16 års ålder medlem i frikyrkan. Morfar var pastor i Alliansförbundet och mamma var mycket aktiv medan Rachel och hennes systrar mest hängde med. Som ung ville Rachel bli konstnär men kom inte in på Konstfack och fick istället praktikplats på Jönköpings länsteater. Hon utbildade sig senare vid Kulturama och Skara skolscen. Rachel slog igenom som Kicki i såpan Vänner och fiender där hon medverkade från seriens början till slut, vilket blev närmare 700 avsnitt. Hon har skrivit manus och medverkat i en rad humorprogram i både radio och TV. Vi har sett henne i bland annat Snacka om nyheter och Kvarteret Skatan. I våras syntes Rachel i SVT:s humorprogram Högklackat och tidigare i år hade långfilmen Kvarteret Skatan reser till Laholm premiär. Hennes insatser som imitatör i Sveriges Radios satirprogram Public Service gav henne Parneviksstipendiet våren 2002. Rachel har i programmet imiterat personer som Gudrun Schyman, Maud Olofsson, drottning Silvia och Zlatan. Rachel bor i Stockholm tillsammans med sin sambo och sonen Jacob. På fritiden boxas hon gärna eller läser.

Ulf Ellervik
Professor i organisk kemi
Född: 7 december 1969 Ulf sommarpratade 2012-07-04
Till Ulfs sommarprogram

Ulf är född i Linköping och pluggade till civilingenjör i kemiteknik på Lunds tekniska högskola. Han blev klar 1993 och började med forskning inom organisk kemi året därpå. Efter sin avhandling spenderade han nästan två år på California Institute of Technology som forskarassistent innan han återvände till Lund där han nu är professor i organisk kemi. Han undervisar, är forskningsledare och arbetar på olika sätt för att popularisera naturvetenskapen. Ulf har bland annat hållit i ”kemispinning” där runt 90 personer på ett spinningpass samtidigt fick en föreläsning i kemi och svar på frågor som varför svett luktar (p.g.a. bakterier). Ulf vill lyfta fram kemi till den bredare allmänheten, människors liv skulle vara både enklare och säkrare om vi förstod mer kemi menar han. Han har skrivit flera böcker om kemi, den mest uppmärksammade Ond kemi: berättelser om människor, mord och molekyler prisades med pi-priset för bästa nyskrivna populärvetenskapliga bok. Ulf är gift och har två barn. Familjen bor vanligtvis i Löddeköpinge, men under hösten är Ulf gästprofessor i Singapore så under fyra månader provar familjen på livet i den sydostasiatiska storstaden.