”Elsa Billgren känner jag inte – men jag vet att hon bloggar”

Programledaren Elsa Billgren, skådespelaren Sven Wollter, skådespelaren Astrid Assefa, journalisten Björn af Kleen och konstnären Lars Lerin träffas för ett gemensamt sommarprat.

Astrid Assefa
Skådespelare, sångerska, teaterregissör
Född: 7 februari 1953 i Säffle, Astrid sommarpratade: 2005-07-28

Till Astrids sommarprogram


Astrid föddes i Säffle 1953 och växte upp i Arvika. Hennes mamma kommer från Sverige och hennes pappa från Etiopien. Föräldrarna träffades i Korea där mamman jobbade som sjuksköterska och pappan som militärattaché. Innan Astrid skulle födas flyttade mamman hem till Sverige och pappan till Etiopien. Astrid var 22 år gammal när hon träffade sin pappa för första gången. 1980 antogs Astrid som första svarta skådespelerska på scenskolan i Göteborg. Hon fick kommentarer om hon verkligen skulle gå utbildningen ”eftersom det inte fanns så många roller för svarta”. Astrid fullföljde och har därefter

jobbat både på Dramaten, Riksteatern, folkteatern i Gävle och på Stockholms Stadsteater. Astrid har medverkat i flertal tv-serier och filmer. Senast förra året i Stockholm Östra. Hon har dessutom arbetat som teaterpedagog vid universitetet i Addis Abeba. Astrid var expert i den statliga utredningen Invandrarpolitiska Kommittén. I valrörelsen 1994 samarbetade Astrid med den tidigare statsministern och socialdemokratiska partiledaren Ingvar Carlsson. Hennes uppgift var att få igång den tillknäppte Carlsson som "utfrågare". Astrid tillhör dock inget politiskt parti. Hon anställdes som chef för Dalateatern i Falun 2002 och blev ordförande för Dramatiska institutets styrelse. Astrid fick Dalateatern i ekonomisk balans men slutade efter sju år. Idag är hon ledamot i SVT:s styrelse samt engagerad i kulturföreningen Tryck.


Björn af Kleen
Journalist, författare och redaktör på Expressen Kultur.
Född: 23 maj 1980 i Hedemora. Björn sommarpratade 2010-08-09

Till Björns sommarprogram

Björn föddes 1980 och växte upp i Hedemora. Hans efternamn af Kleen finns med i adelskalendern, men han själv är inte adlig, eftersom namnet ärvts från mamman. Enligt Riddarhusets regler borde Björn och hans två syskon därför lägga bort af:et i efternamnet. Hans mamma, morbror och kusiner står däremot med i kalendern. Björn studerade litteraturvetenskap vid Lunds universitet och gick journalistlinjen vid Skurups folkhögskola. Redan under studietiden hade Björn blivit lokalt känd som bloggare med gruppbloggen Diagnos. Han frilansade som journalist bland annat för för Sydsvenskans och Expressens kulturavdelningar och blev litteraturredaktör på Rodeo. Förra året efterträdde han Nils Swartz som kulturredaktör på Expressen. Uppmärksammades 2009 för sin bok Jorden de ärvde, som granskar den nutida svenska adelns privilegier för att behålla sina gods inom familjen. Björn använde sitt adliga namn för att ta sig in på ställen som han annars inte haft tillgång till. I boken fick han flera grevar och baroner att prata öppenhjärtigt – kanske lite för öppenhjärtligt för deras egen smak visade det sig sen. En av baronerna som Björn kom särskilt bra överens med stämde honom senare på 1 miljon kronor. Boken väckte en hel del rabalder vilket också ledde till uppföljaren P.S. (2011), här berättar Björn om efterspelet till Jorden de ärvde.


Elsa Billgren

Programledare, bloggare och personal shopper
Född: 1 februari 1986, 26 år.
Elsa sommarpratade 2012-07-20

Till Elsas sommarprogram

Elsa är född 1986 i Göteborg. Hon är uppvuxen i Majorna med två syskon och föräldrarna och konstnärerna Helene och Ernst Billgren. När Elsa gick i mellanstadiet flyttade familjen till Stockholm och till gymnasiet valde hon Teaterprogrammet på Södra Latin. Under studietiden fick Elsa jobb som programledare på ZTV och sedan dess har hon bland annat hunnit med program som Antikdeckarna, barnprogrammet Cocobäng och Melodifestivalens webb. Tidigare har Elsa jobbat som PR- och pressansvarig på secondhand-kedjan Beyond Retro. Just nu är hon aktuell som programledare och inredare för Äntligen hemma på TV4. Elsa driver även en populär blogg där hon skriver om sin passion för vintage. Hon är närmast besatt av kläder och inredning från 40-, 50- och 60-talet och samlar på vintagebröllopsklänningar som hon hyr ut till blivande brudar. Hon äger inte ett enda par byxor eller jeans och har inte haft på sig ett par sedan hon var 19 år gammal. Elsa är också personal shopper och hjälper kunder att hitta second-hand fynd och delar med sig av sina bästa shoppingtips. Hon tycker att tjusningen med vintage är att kläderna/sakerna berättar en historia. Det är dessutom miljövänligt, välgjort och bra för plånboken. Elsa tycker om att laga mat och är vegetatian. Sedan ett par år är hon gift med musikern Pontus de Wolfe, de bor på Södermalm i Stockholm tillsammans med katten Mira.


Lars Lerin
Konstnär och författare, Född: 2 april 1954 i Munkfors,
Lars sommarpratade 2012-07-29

Till Lars sommarprogram

Lars föddes 1954 i Munkfors och växte upp i Sunnemo i norra Värmland. Han var son till en känd bandystjärna som ville att Lars skulle vara som alla andra pojkar. Men redan som 12-åring provade sonen mammans läppstift och var hemligt förälskad i en pojke i samma klass. 20 år gammal började Lars studera vid Gerleborgsskolan och sex år senare vid Valands konsthögskolan i Göteborg. Idag är Lars ansedd som Nordens främsta akvarellmålare. Över 100 000 besökare kom när han ställde ut i Stockholm på Waldemars udde 2008. Han har ställt ut i såväl separata som samlingsutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA. Vi kan se hans verk representerade i kommuner, landsting och på museer i såväl Sverige som Norge. Ett viktigt komplement till Lars konstverksamhet är hans resor som han har skildrat i över 50 egna böcker med text och illustrationer. I början av 2012 hade dokumentärfilmen För dig naken premiär. Det är ett kärleksfullt porträtt på Lars av hans guddotter, filmaren Sara Broos. Hon skildrar Lars  problematiska uppväxt som homosexuell och tidigare liv med drogproblem och komplicerad konstnärstillvaro fram till en ny start med nykterhet och ett stabilare privatliv. I filmen får vi också se när han träffar sin blivande man dansaren Manoel Junior från Brasilien. Sara följde och filmade Lars under tre års tid. Numera bor Lars i Karlstad där ett konstmuseum med hans konst finns.

Sven Wollter
Skådespelare, Född: 11 januari 1934 i Göteborg
Sven sommarpratade 2001-07-22

Till Svens sommarprogram

Sven föddes 1934 och utbildade sig tidigt till skådespelare vid Scenskolan i Göteborg. Till en början när karriären gick trögt jobbade Sven som hamnarbetare och lärare på en amerikabåt. 32 år gammal slog han igenom i  tv-serien Hemsöborna. Allmänt känd blev han 1976 genom sin medverkan i tv-serien Raskens. Därefter har han haft flera uppmärksammade roller som bl a polisinspektör Lennart Kollberg i Bo Widerbergs film Mannen på taket, som den demenssjuke kompositören i En sång för Martin, och som Håkan Nessers inbitne kommissarie Van Veeteren i ett antal kriminalfilmer. Genom åren har han blivit en mycket omtyckt och populär skådespelare, främst för sitt breda urval av roller. 1986 kom Sven till Stockholms stadsteater då spelade han titelrollen i Cyrano de Bergerac. Samma år fick han sin första Guldbagge för manliga huvudrollen i  filmen Mannen på Mallorca. Den andra fick han för sin skådespelarprestation i En sång för Martin 2002. Han har medverkat i en rad uppsättningar på teatern och har också haft en egen kabaretföreställning, Sven Wollter Show, på Klara Soppteater i Stockholm. I flera tv-serier och filmer hade Sven sin sambo och livskamrat Viveca Seldahl som motspelerska. De träffades 1971 och levde ihop fram till 2001 då Viveca gick bort i cancer efter att ha varit svårt sjuk under längre tid. Under samma period botades Sven från prostatacancer. Sven Wollter har haft ett eget radioprogram Wollter i P4. Han sa upp sig på stående fot i våras efter att ha censurerats när han kritiserade regeringen Reinfeldts förslag till höjd pensionsålder. Sven är sedan 2003 gift med journalisten Lisa Wede.