Gina Dirawi: "Jag hoppas jag får lite livsråd"

Gina Dirawi, Natasha Illum Berg, Gudrun Schyman,Göran Gudmundsson, 
Jan Scherman och Gudrun Schyman
Gina Dirawi, Natasha Illum Berg, Gudrun Schyman,Göran Gudmundsson, Jan Scherman och Gudrun Schyman

I kvällens program möts Gina Dirawi, programledare och bloggare, Gudrun Schyman, politiker och frilansfeminist, Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie, Jan Scherman, direktör samt Natasha Illum Berg, storviltjägare och författare. Fem tidigare sommarvärdar möts i ett gemensamt sommarprat som tar avstamp i deras respektive program. En del är debutanter, andra sommarpratade för många år sedan.

Gina Dirawi
Programledare
Född: 11 december 1990, Gina sommarpratade 2011-08-18
Till Ginas sommarprogram

Gina är född och uppvuxen i Sundsvall med tre syskon. Hon har studerat på naturvetarlinjen och därefter statsvetenskap och retorik på Mittuniversitetet. Gina är även utbildad via Röda Korset gällande frågor som rör hedersproblematik och hedersförtryck. Hennes föräldrar är palestinier från Libanon och Gina tröttnade tidigt på att en stor del av omgivningen ville att hon skulle representera hela världens muslimer, hon fick som ung ofta frågor om pappa skulle gifta bort henne eller om hon har någon terrorist i släkten. I stället för att ödsla energi på att förklara för döva öron så valde hon att ta till humorn. Gina började blogga 2009 och bloggen utvecklades snart till en videoblogg där hon bland annat gjorde karaktärerna Syster Khadidje och Bettan som drev skoningslöst med fördomar om både svensk och arabisk kultur. Ginas filmer fick ett enormt genomslag på Youtube och har haft mer än 15 miljoner visningar. Under Melodifestivalen 2012 slog Gina igenom på bred front som programledare tillsammans med Helena Bergström och Sarah Dawn Finer. Gina var även en av programledarna för Musikhjälpen 2011. Tidigare har hon programlett sin egen show på SVT och i somras höll hon i Hallå P3 i Sveriges Radio. I höstas belönades hon med Kristallen för bästa kvinnliga programledare.
Gina är intresserad av politik och samhälle, är nykterist av principskäl och bor i Stockholm.

Gudrun Schyman
Politiker och frilansfeminist
Född: 9 juni 1948, Gudrun sommarpratade 1996-07-22
Till Gudruns sommarprogram

Gudrun är född i Täby, mamma var sömmerska och pappa handelsresande för Hemslöjden. Gudrun har själv beskrivit sin uppväxt som underklass där hon tidigt fick erfarenhet av alkoholism, fattigdom och samhällets skyddsnät. Hon utbildade sig senare till socionom och arbetade som socialarbetare i över tio år. Partipolitiskt var hon länge aktiv inom Vänsterpartiet, som riksdagsledamot i närmare 20 år och partiledare 1993-2003. Gudruns största tillgång som Vänsterpartiets ledare var hennes förmåga att attrahera nya väljargrupper, under hennes tid vid makten mer än fördubblades partiets riksdagsrepresentation. Hon förde fram feminismen till sin nuvarande framskjutna position i partiprogrammet. 2005-2011 var Gudrun talesperson för Feministiskt initiativ, sedan avgången fortsätter hon i partiledningen och som Fi:s fullmäktigeledamot i Simrishamns kommun. Tillsammans med filmaren Lasse Westman har hon två barn, ena förlossningen filmades och visas än idag för blivande föräldrar. Gudrun bor i Gladsax tillsammans med sin sambo Jacques Öhlund, är nykter alkoholist och kallar sig själv gärna frilansfeminist.


Göran Gudmundsson
Byggnadsantikvarie
Född: 27 juni 1949, Göran sommarpratade 2011-06-28
Till Görans sommarprogram

Göran startade och driver Gysinge Centrum för Byggnadsvård med visningshus för hantverkare och kunder, dit över 100 000 besökare kommer varje år för råd och inspiration. Han har belönats för sitt arbete med att bevara äldre byggnadskonst. Göran har gett ut ett antal böcker om hur man räddar gamla hus och sägs ha startat vågen för byggnadsvård – skapat ett intresse för att bevara gamla hus. Göran är född på en hälsingegård, full av traditioner. Han studerade etnologi, konstvetenskap och arkeologi i Uppsala och blev expert på antikens byggnadskonst. Han jobbade som antikvarie på Gävle länsmuseum och på Riksantikvarieämbetet innan han startade Gysinge byggnadsvård. När de startade bestod deras lager av sådant de hittat i containers och av loppis- och auktionsfynd. 


Göran kallas "Mr Byggnadsvård" och har ett passionerat förhållande till gamla besjälade hus – och ett mindre passionerat till byråkrater och modern byggvaruhandel. Göran bor tillsammans med sin fru på gården som i familjemun kallades ”Ruttneros”, om resan dit berättar han i sitt sommarprogram.

Jan Scherman
Direktör

Född: 21 juni 1950, 
Jan sommarpratade 2012-07-28
Till Jans sommarprogram

Direktör som fortfarande när en vilja och lust att berätta historier. Jan började som journalist på Corren i Linköping där han skrev familjenotiser, så småningom hamnade han på SVT Norrköping och senare på Aktuellt. I många år arbetade Jan som grävreporter och 1989 fick han Stora Journalistpriset för TV-programmet JAS-39 Dyrgripen. Programmet blottlade viktiga turer i spelet kring JAS-projektet, om vilka Jan berättar mer om i sitt sommarprogram. Jan värvades till TV4 1990 där han var med och startade Kalla Fakta som han också var programledare för. 1997-2001 var han programdirektör på TV4 och vd fram till 2011. Idag är Jan vice vd på Bonnierägda Nordic Broadcasting som bland annat äger TV4 News. Han har ett bultande hjärta för journalistiken och tvekar inte att kritisera även de företag han jobbar för.
Jan har tre barn och bor i Stockholm tillsammans med sin fru Margareta som han gift sig med två gånger.


Natasha Illum Berg
Storviltsjägare och författare
Född: 21 april 1971, Natasha sommarpratade 2010-07-01
Till Natashas sommarprogram

Natasha är född och uppvuxen i Eriksberg i Blekinge. Hon drömde tidigt om buffeljakt och visste att hon ville till Afrika och bli jägare. Så snart hon kunde komma iväg från studier, på bland annat Lundsberg, gav hon sig av.
Natasha är Afrikas första kvinnliga, licensierade storviltsjägare. I början av sin karriär upplevde hon svårigheter när hon försökte etablera sig som jägare inom ett traditionellt manligt yrke. Dessa erfarenheter skildrar Natasha i debutboken Floder av röd jord (1999). Den andra självbiografiska boken Tea on a Blue Sofa kom 2003, därefter har hon gett ut tre romaner. Natasha tillbringar hälften av sin tid som författare och hälften som jägare. Hon driver ett företag där hon tar ut turister på skräddarsydd buffeljakt, mesta dels till fots då Natasha vill att de ska få uppleva essensen av afrikansk jakt och bush. Våren 2012 visade SVT TV-programmet Mot alla odds där hon var expeditionsledare. Natasha bor tillsammans med sin dotter i Arusha i Tanzania.