Hannes Holm: "Nu får vi se om jag bara satt och ljög när jag sommarpratade?"

Hannes Holm i Sommarpratarna
Hannes Holm i Sommarpratarna

I kvällens program träffas artisten Pernilla Wahlgren, advokaten Leif Silbersky, journalisten Lotta Gray, professor Stefan Einhorn och regissören Hannes Holm.

Hannes Holm
Filmregissör och manusförfattare
Född 26 november 1962
Hannes sommarpratade 2012-07-04, och 1987-07-10 och 1988-08-20
Till Hannes sommarprogram

Hannes är uppvuxen på Lidingö i Stockholm och blev tidigt ett ”lekproffs” då mamma var dagmamma och det varje dag var andra barn i hemmet. Han fick sin första filmroll i Inter Rail 1981 och under 1980-talet följde en rad TV-serier som Hannes mestadels skapade tillsammans med parhästen Måns Herngren. 1991-1994 var Hannes biträdande dramachef på SVT Drama. Tillsammans med Måns Herngren och Patrick Ryborn startade han 1998 produktionsbolaget s/s Fladenfilm. Filmregidebuten En på miljonen (1995) blev en publiksuccé och har följts av bland annat Adam & Eva (1997) och Klassfesten (2002).  2010 gick Hannes kritikerrosade Himlen är oskyldigt blå upp på biograferna. Filmen bygger på verkliga händelser om den så kallade Sandhamnsligan men har också spår av Hannes egna tonår. Hans senaste film Sune i Grekland – All inclusive beräknas ha premiär på juldagen. Sedan 2010 bor Hannes med sin familj i Malmö.

Leif Silbersky
Försvarsadvokat, författare  Född 8 mars 1938
Leif sommarpratade 2008-07-11
Till Leifs sommarprogram

Leif är uppvuxen i Malmö med tre yngre syskon. Som ung ville han bli pilot men hade för dålig syn, istället började han läsa juridik. Idag är Leif en av våra mest kända försvarsadvokater och har arbetat med många medialt uppmärksammade fall såsom exempelvis diskoteksbranden i Göteborg. Leif får ofta frågan om han tänker sluta jobba men han brukar svara att han inte har några planer på att lägga ner. För drygt 20 år sedan drabbades Leif av cancer, ihop med vännen Olov Svedlid skrev han en bok Och tiden den stod stilla (1992) om sjukdomsupplevelsen. Tillsammans har vännerna även skrivit en rad deckare om advokaten ”Rosenbaum”, Leifs alter ego. Leif har känt sin fru sedan barnsben och de har varit gifta i 50 år. De bor tillsammans i Stockholm och har barn och barnbarn som Leif håller mycket kära. Leif älskar cirkus och musik och spelar själv trummor.

Lotta Gray
Journalist
Född 24 december 1966
Lotta vinterpratade 2010-12-28
Till Lottas sommarprogram

Lotta är född i Halmstad men uppvuxen utanför Örebro i det lilla samhället Fjugesta tillsammans med två yngre bonussyskon. På gymnasiet läste hon socialservicelinjen och arbetade sedan inom vården i elva år. 1996 flyttade Lotta till Stockholm, läste media och kommunikation och arbetade på Titan Television. Sedan elva år arbetar hon på veckotidningen Se & Hör. Lotta driver dessutom den prisbelönta bloggen Vimmelmamman. Här har hon öppenhjärtigt berättat om det svåra tarmcancerbesked hon fick 2008 som resulterade i akut operation, cellgifter och väntan på återkommande röntgenbesked. Lotta var nygift och sonen Lennox var bara tre år gammal när sjukdomen uppdagades. I våras blev Lotta friskförklarad men hon fortsätter att engagera sig i cancerfrågor genom att hålla föreläsningar och skriva krönikor. Lotta bor tillsammans med sin man och son i Bromma i Stockholm. Hon gillar lättöl och rå pepparkaksdeg.

Pernilla Wahlgren
Artist, sångerska  Född 24 december 1967
Pernilla sommarpratade 2007-08-11
Till Pernillas sommarprogram

Pernilla är uppvuxen i Stockholm med tre syskon, föräldrarna är skådespelarna Christina Schollin och Hans Wahlgren. Skådespelaryrket finns långt bak i släktleden och Pernilla hade redan som 11 åring sin första huvudroll i musikalen Annie på Folkan i Stockholm. Idag, drygt 30 år senare, är hon fortfarande aktuell på scenen och framför kameran. Pernilla har medverkat flera gånger i Melodifestivalen, första gången 1985 med Piccadilly Circus vilket gav henne en fjärde plats. Hon har släppt sex egna soloalbum och medverkat i ett antal musikaler som exempelvis Karlsson på taket, Pippi Långstrump, Sound of music och Grease. Pernilla har blivit belönad med två Guldmasker för sina teaterinsatser i Charleys Tant och Kärlek & Lavemang. Tillsammans med brodern Niclas spelade hon in det populära barnprogrammet Nicke & Nilla. Pernilla har även varit programledare för bland annat Småstjärnorna och Söndagsöppet.

Hon har släppt en kokbok om julmat och i september släpptes hennes senaste, Pernillas praliner. Pernilla bloggar dessutom flitigt om sitt liv på sin egna sajt Pernillas värld. Hon har fyra barn Oliver, Bianca, Benjamin och Theodor och bor på Lidingö i Stockholm.

Stefan Einhorn
Professor i molekylär onkologi, läkare, författare
Född 26 oktober 1955
Stefan vinterpratade 2009-27-12 och sommarpratade 2002-06-25
Till Stefans sommarprogram

Stefan är uppvuxen i Stockholm och är son till cancerläkarna Nina och Jerzy Einhorn, syster är regissören Nina Einhorn. Familjen har judiskt/polskt ursprung och föräldrarna överlevde Förintelsen. Stefan följde i föräldrarnas karriärspår och disputerade vid 24 års ålder. 1999 blev han professor i molekylär onkologi vid Karolinska institutet. Han är dessutom överläkare på Radiumhemmet. Numer går mycket av hans tid till föreläsningar och skrivande. Stefan föreläser inom områdena etik, visdom, ledarskap, medicinsk etik samt konsten att vara snäll.

Konsten att vara snäll är också titeln på Stefans populärvetenskapliga bok från 2005 som har sålts i över 300 000 exemplar och översatts till 18 språk. Bland andra titlar av Stefan finns den religionsfilosofiska En dold Gud (1998) samt Vägar till visdom (2009). Förra året romandebuterade han med Änglars svar.

Stefan bor i Stockholm, är gift och har tre barn.