David Hellenius: "Är jag chaufför vill jag gärna vara det hela vägen"

Sommarpratarna
Sommarpratarna

I säsongens första program blir det ett möte mellan Socialdemokraternas förre partiledare Håkan Juholt, programledaren David Hellenius, skådespelaren Cecilia Frode, föreläsaren Elisabeth Gummesson och komikern Marika Carlsson. Fem tidigare sommarvärdar möts i ett gemensamt sommarprat som tar avstamp i deras respektive program. En del är debutanter, andra sommarpratade för många år sedan.

Elizabeth Gummesson
Krishanterare, coach, sorgebearbetare och författare.
Född: 2 mars 1969. Elisabeth sommarpratade 2009-07-17
Till Elizabeths sommarprogram

Elizabeth är uppvuxen på Östermalm i Stockholm. Hon var en framgångsrik journalist och arbetade på TV4 när hon blev svårt sjuk. Elizabeth bestämde sig för att byta riktning i livet och utbildade sig till coach i personlig utveckling och krishantering. Hon är en flitigt anlitad föreläsare både i Sverige och utomlands och berör ämnen som ledarskap, kommunikation, relationer och konflikthantering. Elizabeth har skrivit böcker om bland annat perfektionism och svartsjuka, mest känd är kanske hennes storsäljande debut Good enough (2009). Snart går hennes femte bok Good enough föräldrar till tryck. Elizabeth är engagerad i välgörenhet som volontär på BRIS och ideellt för Ecpat. Elizabeth bor i Stockholm tillsammans med sina tre döttrar, sin fästman och  hunden Britta. Hon gillar träning, lakrits och Italien.

Håkan Juholt
Socialdemokratisk politiker.
Född: 16 september 1962. Håkan sommarpratade 2011-08-07
Till Håkans sommarprogram

Håkan växte upp i Oskarshamn med föräldrar och en äldre syster. Efter gymnasiet arbetade han som fotograf och reporter på socialdemokratiska tidningen Östra Småland  ”Östran” i Oskarshamn och Högsby. Under åren 1984-1990 satt Håkan i Socialdemokraternas ungdomsstyrelse.  Från 1994 var han riksdagsman med försvarspolitik som inriktning. Håkan var ledamot av försvarsberedningen från 1995 och ordförande mellan 2000 och 2007. Han blev dessutom ordförande i försvarsutskottet 2010. Håkan var också biträdande och tillförordnad partisekreterare under 2004-2009. Han utsågs till partiordförande 25 mars 2011 och avgick efter en turbulent tid 21 januari 2012.

Håkan bor med sina två söner i Mysingsö i Oskarshamn. Han är en stor beundrare av Elvis har ofta använt musiken som kraft och energikälla.

Marika Carlsson.
Komiker.
Född: 19 mars 1973. Marika sommarpratade 2012-07-25
Till Marikas sommarprogram

Marika är född i Etiopien och adopterades som 2-åring av en familj i Lund. Hon gick vårdgymnasiet och utbildade sig till undersköterska. Hon har dessutom gått en tvåårig skådespelarutbildning. Efter att ha gått stand-up utbildning på Dramatiska institutet debuterade Marika som stand-up komiker på Norra Brunn 2001.  Hon har fått flera utmärkelser, bland annat som Årets kvinnliga komiker 2006 och Sveriges roligaste kvinna 2012. Soloföreställningen En negers uppväxt, som bygger på Marikas egna upplevelser, blev anmäld för hets mot folkgrupp men också uppskattad för att Marika med vass humor blottlade vardagsrasism. Hon har turnerat med andra komiker i  Big Comedy och medverkat i olika humorprogram på TV som Parlamentet och Stockholm Live. Marika har även medverkat i radioprogram som Kalas och har fått utmärkelsen Göteborgs roligaste kvinnlig komiker.  Till hennes favoritkomiker hör bland andra Ellen DeGeneres och Eddie Izzard. Marika bor i Fruängen i Stockholm.


David Hellenius
Programledare.
Född: 28 februari 1974. David sommarpratade 2012-06-24
Till Davids sommarprogram

David är född i Järfälla och uppvuxen med sina föräldrar och en storasyster. Han har även två äldre halvbröder. David gick treårig ekonomisk linje på gymnasiet. När han skulle göra lumpen sökte han till Calle Flygare teaterskola och kom in vilket gav frisedel från militären. David började karriären som programledare på ZTV. Som 23-åring var han bland annat programledare för barnprogrammet Lattjo Lajban lördag och har under åren gjort en rad TV-program som Hey baberiba, Stadskampen, Idol, Sommarkrysset, Let’s Dance och egna pratshowen Hellenius hörna. David belönades med TV-priset Kristallen i kategorin Årets manliga programledare 2010. Flera TV-program har han gjort tillsammans med Peter Magnusson, de båda spelar också i de svenska långfilmerna Sommaren med Göran (2009) och En gång i Phuket (2012). Sedan 2009 är David gift med programledaren Renée Nyberg och tillsammans har de sonen Leo. David tycker att han har blivit mycket ängsligare sen han blev pappa, han är den oroliga och Renée som har två barn sen tidigare är den coola. Familjen bor i Bromma i Stockholm.


Cecilia Frode
Skådespelare.
Född: 14 augusti 1970, Cecilia sommarpratade 2009-07-03
Till Cecilias sommarprogram

Cecilia är uppvuxen i Linköping tillsammans med syskon och sin pappa. Hon flyttade hemifrån när hon var 16 år och började på teatergymnasium i Helsingborg. Gick sedan ut Teaterhögskolan i Malmö. Inom teatern fick hon sitt genombrott i Ronny Danielssons uppsättning av Shakespeares Som ni vill ha det 1996. I TV kom genombrottet i SVT:s produktion Fru Marianne, där hon spelade huvudrollen. På senare år har hon gjort sig känd för sina egenproducerade pjäser Ängelen och En stjärt på himlen som båda visats i TV. Den senare pjäsen tar bland annat upp ängslan över att göra fel livsval. Cecilia belönades med en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i Klassfesten. 2006 blev hon nominerad till ett TV-pris för bästa skådespelerska i God morgon alla barn, och till samma pris 2007 för Mäklarna. Under våren har Cecilia varit aktuell i SVT-serien Coacherna och i början av 2013 syns hon i nästa omgång av Maestro. Cecilia bor i Stockholm tillsammans med sin dotter Oderia.